31 maj 2009

Telefonpyssel

Instruktioner:
1. Ta fram din mobil.
2. Gå till Inkorgen.
3. Svara på frågorna genom att skriva första meningen i SMS:en.
4. Fråga 1 - Första meningen i första SMS:et.
5. Fråga 2 - Första meningen i andra SMS:et, o.s.v.

Resultat:
1. Vad skulle du säga om din partner var otrogen?

- Absolut!

2. Vad säger du alltid till din bästa kompis?
- Härligt.

3. Vad är det första du säger när din kompis blivit påkörd av en buss?
- Haha, en tshirt och ett par byxor.

4. Vad är det fulaste du skulle kunna säga åt din fiende?
- Har du glömt kläder hos nicklas, där vi var på fest först?

5. Vad säger din mamma innan du går och lägger dig?
- Det var lite för skoj igår, blä vad bakfull jag är!

6. Vad skulle du skrika om du vann en miljon?
- Hur är det där borta?

7. Vilka ord skulle du säga till gud om du träffade honom?
- Vart exakt sitter ni?

8. Vad vill du höra mest av allt?
- Helgjuten afton!

9 Vad kommer bli dina sista ord vid liv?
- Oj, hej!

30 maj 2009

Bra saker vecka 22:

  • From Back Home. Anders Petersen och JH Engströms gemensamma fotoutställning finns nu att beskåda på Värmlands museum i Karlstad. Deras skildring av Värmland är fascinerande och vid tillfällen så ärligt sann att en inföding som jag både nickar i instämmelse och ibland mår lite dåligt. Men landskapet och invånarna skildras trots allt med en fin värdighet. Särskilt Petersens bilder berörde mig starkt. Utställningen finns där att se hela sommaren, nyttja möjligheten! Välsorterade bibliotek borde inom kort även få in fotoboken med samma namn.
  • Veggo med bulgur. Suverän salladsrätt på Vilmas i Karlstad! Bulgur, bönor, soltorkade tomater, mozzarellaskivor, rostade pumpakärnor. Dessutom toppat med en dressing på balsamvinäger och dijonsenap. Fantastiskt!
  • Revueflex 3000 SL. Har fått ärva min morfars härliga småbildsformatkamera från 1974! Ett tyskt kameraföretag importerade under den eran utländska kameror (framför allt ryska och japanska) och marknadsförde dem under namnet Revueflex. Just denna är den tyska versionen av den japanska Chinon CX. Ett redigt hus med tre finfina och ljusstarka, fasta objektiv (35mm, 55mm och 135mm). Så fort jag har avslutat den nyss påbörjade fjärde rullen med Minoltan ska jag ge den ett försök. Har även fått sex stycken färgrullar på posten, med utgångsdatum i juli 2007, som jag ska mata Lomon med!

28 maj 2009

Minolta XG-1 - Andra rullen

Rullen var en hela nio år gammal (utgångsdatum tidigt år 2000) Kodak Tmax 100 Pro. Den lägre ljuskänsligheten kombinerat med åldern gjorde resultatet än mer intressant. Bilderna är inte efterredigerade, bara scannade, beskurna och förminskade för att passa webben.
Här syns även ett par exempel till av problemet med de vita strecken. Som sagt, har ni en aning om var felet kan ligga så säg till.

Minolta XG-1 - Första rullen

Bara någon vecka efter att jag återupptagit det analoga fotograferandet så kom jag, som tidigare nämnt, över en finfin Minolta XG-1 genom min vän och fritidsledaren på Kyrkhedens skola, Stefan Åhl. Här är ett urval av vad den första rullen resulterade i! Rullen var en ny (d.v.s. ej utgången) Kodak Tmax 400. Bilderna är inte efterredigerade, bara scannade, beskurna och förminskade för att passa webben.
Både i denna och i den andra rullen har jag tyvärr råkat ut för någon slags vita streck som ligger över vissa bilder. Eftersom de alltid dyker upp på samma ställen i bilderna så har jag funderat på om de råkat ut för någonting antingen i kameran eller framkallningsprocessen. Någon som vet vad det kan bero på? Ska undersöka om kamerahuset och slutaren är helt täta nästa gång jag byter rulle.

25 maj 2009

Towel Day 2009


Handduksdagen
Originally uploaded by tilmannf
Towel - Just about the most massively useful thing any interstellar Hitchhiker can carry.
- Douglas Adams, The Hitchhiker's Guide to the Galaxy, Kapitel 3.

Idag är en av de största och mest smakfulla nördhögtiderna på året och handduken har såklart följt med mig under hela dagen! Självklart var jag så klantig att jag glömde fotografera förfarandet, men jag hittade åtminstone den här finfina bilden från StockholmFlickr.

22 maj 2009

Bra saker vecka 21:

  • The International. Äntligen har jag sett Tom Tykwers senaste rulle! Berättelsen lider något av storfilmskomplex, men den konstnärliga ådran i tagningarna är fortfarande tydlig. Det är spännande att Tykwer fortsätter att ge sig på nya genrer, och thrillers vill jag gärna se fler av efter den här upplevelsen. Den omtalade scenen på Guggenheim i New York är otroligt intensiv. Filmen är på inget vis den bästa han gjort, vill man hårddra det så är det till och med hans sämsta hittills i min mening. Ändå tycker jag att den har fått utstå orättvist hård kritik för att vara långsam och osammanhängande, vilket jag inte alls håller med om. En mycket stabil trea av fem möjliga. Att den trots allt är otroligt sevärd ska ni även ta som en stark rekommendation till Tykwers övriga filmbibliotek.
  • L.A. Confidential. Ännu en i raden av alla klassiska filmer som jag börjat beta av. En gång i tiden såg jag ungefär en halvtimme av den här rullen och förstod inte ett jota, men från början till slut var den magnifik! En otrolig rollista (med Kevin Spacey, Guy Pearce och Russell Crowe i spetsen) som alla bjuder på strålande insatser och ett överraskande manus som bjuder på såväl skratt som flämt. Ett typexempel på hur all film noir borde se ut!
  • Utgångna filmrullar. Efter det mycket tillfredsställande resultatet som en svartvit rulle med "bäst före-datum" i januari 2005 kunde åstadkomma, så har jag nu börjat jaga brett och högt efter mer oberäkneligt material. Om ni, någon förälder eller annan bekant sitter på ett gäng oanvända, gamla 35mm-filmer (såväl svartvit som färg) så tar jag gärna emot dem till mina fotoprojekt i sommar! Jag kan också tänka mig att köpa av dem för en symbolisk summa.
  • Yalla! drickyoghurt. Vet inte om hallon/granatäpple/guarana är en ny smak för marknaden, men mig blåste den skallen på vid första slurken!
  • Säsongsavslutning. Den gångna veckan har flera av de stora amerikanska serierna tagit sommarledigt, vilket i flera fall markerats med buller och bång. Lost bjöd på en formidabel finish, efter en säsong som troligtvis är den bästa sedan serien startade. Nästa omgång är seriens allra sista och jag sitter som på nålar. 24 tog en oväntat långsam säsongsfinal, de sista två timmarna knöt istället ihop säcken med dramatiska relationsutvecklingar och dialoger. Härnäst står New York på tur att utsättas för ett fartfyllt dygn, vilket sett till sjunde säsongens uppladdning kan bli utomordentligt! Några serier har även sagt tack och hej för alltid. Pushing Daisies avslutades redan för någon månad sedan, med en väldigt förhastad slutkläm till följd av orättvis nedläggning, men det var åtminstone aktningsvärt av skaparna att inte lämna slutet öppet. Prison Break gjorde emellertid det enda värdiga och kom till ett snabbt avslut efter två och en halv säsong på tomgång, samtidigt som de faktiskt lyckades beröra med en oväntat vemodig final.

Intuition


daniel
Originally uploaded by Benjamin Goss
Testar en smidig bloggfunktion via Flickr och vill passa på att tipsa er alla om fotografen Benjamin Goss. En verkligt fantastisk amerikansk fotograf som numer bor och verkar i Karlstad. Många av hans bilder är utomordentliga porträtt. De flesta i svartvitt, tagna med fullformatskamera. Vissa är arrangerade, andra tagna på människor han mött på i New York, Stockholm och andra platser han besökt.
Håll tummarna för en framtida utställning, så länge kan ni hoppa in på Flickr eller hans egen sida och kika på en drös grymma foton!

20 maj 2009

Canon AE-1 - Första rullen

Det har nog inte gått helt obemärkt förbi att jag har börjat fotografera en hel del med analog teknik igen. Min första svartvita rulle sedan nystart tog jag med pappas Canon AE-1 från mitten av 70-talet. Något omständigt var det, eftersom det enda fungerande objektivet just nu är ett 70-200mm som äter en hel del ljus. Här har ni hur som helst ett urval av resultatet. Bilderna är inte efterredigerade, bara scannade, beskurna och förminskade för att passa webben. I en eller två bilder kan ljuset ha blivit lite konstigt tolkat av scannern.