18 juni 2009

Den tysta hämnden

Det börjar som ett mörkt relationsdrama i bordellkvarterens Wien, övergår till en kittlande bankrånsstory och mynnar ut i en lågmäld hämnd- och skuldproblematisering på den österrikiska landsbygden. Götz Spielmann har genom Revanche gjort en av årets mest fulländade filmer.
Allt med filmen känns realistiskt, som taget ur det verkliga livet. Levande karaktärer och övetygande känslor, jordnära problem och trovärdigt situationsbeteende. Filmens sensmoral är lika stark som den egentligen är enkel, vilket redan undertiteln på affischen avslöjar; Vem bär skulden om ditt liv förlöper annorlunda än vad du vill?
Vid ett tidigare tillfälle har jag jämfört filmen med hur resultatet skulle kunna se ut, om Roy Andersson fick för sig att ta över rodret på en svensk polisfilm. Det är ett gott betyg om något, för filmen går in på samma personliga plan men saknar alla tänkbara klichéer inom genren och lyckas dessutom bygga upp en väldigt krypande stämning med sina stativfasta tagningar. Färg- och bildkomposition i en otroligt tilltalande estetik!
Revanche är årets hittills bästa film och hade mycket väl varit värd den Oscar den nominerades för. Håll tummarna för ett svenskt dvd-släpp inom en snar framtid.

Inga kommentarer: