18 juni 2009

Kors i taket!

Den senaste veckan har jag ägnat mig åt att leta efter fotolabb som kan hjälpa mig att framkalla vänddia. Nästa vecka får jag svar från den lokala fotobutiken i Ekshärad (JLT:s Foto, jag passar på att ge ägarna Leif och Tord en stor tumme upp för sin suveräna service och expertishjälp) huruvida det labb de skickar till kan ordna det åt mig.
Vänddia är det svenska uttrycket för vad som på engelska kallas cross processing. Enkelt sammanfattat innebär det att man framkallar diarullar i den framkallningsprocess som vanligtvis är tänkt för "vanligt" filmnegativ, d.v.s. i en C41-process istället för E6, eller vice versa. Detta ger ett antal intressanta lo-fi resultat på färgerna, ljuset och kontrasterna som jag tycker är väldigt tilltalande. Bland annat får de en lite "åldrad" feeling.
Vill ni se bildexempel så kan ni bland annat vända er till den här passande Flickr-gruppen, men eftersom det även går att "fejka" ett ungefärligt vänddia-resultat i Photoshop så presenterar jag två digitala exempel:

2 kommentarer:

marcusblohm sa...

Men det enda rätta är ju naturligtvis att köpa framkallningsutrustning och göra det själv!

Magnus sa...

Ja, fast det känns lite omständigt för färgfoto tycker jag. Åtminstone är jag väldigt osäker på det tillvägagångssättet. Jag har i vilket fall nedärvt en komplett utrustning för att framkalla svartvita foton, så snart blir det åka av!