3 mars 2009

Om du vänder på kassetten kan du höra hela berättelsen en gång till, och du behöver inte spola tillbaka bandet.

I veckorna har jag återupptäckt min gamla passion, ljudboken. Att lyssna på en berättelse istället för (eller i kombination med) att läsa den har en väldigt rogivande effekt på mig. Dessutom är det enkelt att effektivisera sysslor genom sitt "läsande". Länge sedan var det exempelvis så kul att köra bil eller att diska som när man lyssnar på en riktigt bra bok.

Jag tror att den behagliga känslan kommer från mitt ihärdiga lyssnande på musiksagor när jag var en liten spoling. Jag hade nog en handfull Titta Lyssna Läs, eller TITTA på bilderna. LYSSNA på sagan. LÄS i boken. som vissa kallar dem i sin helhet. Favoriterna var nog en He-Man-saga och en Ducktales-berättelse som kunde rulla tre gånger var per kväll innan mini-Magnus slumrade in.
Även de bästa ljudböckerna är de där uppläsaren lyckas spela rollerna och framföra en slags enmansradioteater. Ett ufo gör entré är ett starkt tips från förra veckan, Jonas Karlsson gör en suverän tolkning av berättelsen, varvat med delar lästa av författaren Jonas Gardell själv.

Sist men inte minst så är den lagliga tillgången på ljudböcker både stor och billig just nu. Till och med de mindre biblioteken har ett ganska bra urval, bara att låna hem och ladda iPod:en. Dessutom finns det riktiga fynd att göra på Tradera, fildelningskulturen har troligtvis fått folk att sälja av sig sina cd-böcker billigt. Många tunga titlar går för inte ens en femtedel av inköpspriset.

Och när du hör det här ljudet, så är det dags att vända blad.

1 kommentar:

Vera sa...

Ah, jag fick en nostalgichock när jag läste ditt inlägg. Jag lyssnade mer på My little pony, men ändå! =)