22 maj 2007

Bridging the gap


Golden Gate Bridge vid San Francisco. I ett år filmade Eric Steel detta monument och transporthjälpmedel. Samma år, 2004, begick 24 personer självmord här. Det är fler än på någon annan enskild plats i världen. Resultatet av filmandet, och intervjuer med bland annat anhöriga, turister och myndigheter, blev dokumentärfilmen The Bridge.

Filmen kan tänkas väcka starka reaktioner. Kanske framför allt i ett land som Sverige där självmord, till skillnad från exempelvis USA och Storbritannien, är ett starkt tabubelagt ämne inom all form av journalistik. Den innehåller bland annat vad som förefaller vara autentiska dödsscener, människor som vankar av och an kring räcket innan de till slut hoppar över det. Tro och tycka vad man vill om den biten, The Bridge är en av de starkaste filmerna jag sett de senaste åren. Offrens berättelser och öden behandlas dessutom med en respekt och värdighet som man inte förväntade sig när man för första gången hörde talas om dokumentären.

Här finns många frågor, och även om Steel inte besvarar alla så följer bilderna och orden med länge efter att man sett den. Ett starkt tips för de som tror sig kunna förkrafta det.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Come in Nighthawk! Se ny kommentar på ditt förra inlägg. Ska läsa lite oftare, sliter inte ut mig direkt nu för ti'n. Sparar mig.

"Det var Jag". Does it ring any glocks?

Magnus sa...

It rings and it won't stop! Fint att se dig kika förbi, alltid välkommet.

Vera sa...

Grillfest hos mig imorn!! Ta med dig the crew å kom. Eller är du också en sån där fotbolsstönt? ;)

Magnus sa...

Vera---> Oh yes, I am. Mitt fotbollsintresse (åtminstone att titta på sporten) är väl kanske limiterat egentligen, men som social sammankomst funkar det fint. Blir nog heldag imorrn, först spela boll själva, sen basta och till slut slappa och titta.

marie b sa...

Tack för filmtipset, måste kollas upp. Tänkte förresten på dig när jag såg den här: http://www.threadless.com/product/844/Spoilt#top
Du gillar ju både film och Threadless :)

Välkommen till Linköping om du kommer hit i höst!

Magnus sa...

Marie B---> Hehe, ja jag har kikat in den tishan både en och två gånger. Dumt att min ekonomi ser kass ut just nu, för det finns både den och någon till som jag är jäkligt sugen på.

Det är en något far-fetched idé än så länge att jag skulle hamna i Linköping, men vem vet.