17 november 2005

Nu blir det enklare att följa bloggen!

Det är en så jävla bra låt! Lyssnar man på den när man åker hem för julen så vill man bara bryta ihop och spy av vemod, på ett bra och vackert sätt!
- Jag uttalar mig om Chris Reas Driving Home for Christmas.

Idag ordnade jag så att man på ett bättre och smidigare sätt kan se när jag har tillfogat ett nytt inlägg till min blog. Jag skaffade den nämligen en RSS-adress (http://feeds.feedburner.com/HomeFromHole), för de som redan vet vad det är. Till er övriga kan jag kort sammanfatta det som att det är en ständigt uppdaterande feed som skickas till den sida där man väljer att prenumerera på den. Jag vet att många använder http://www.superstart.se som startsida, så jag tänkte utgå från den för att i några enkla steg förklara hur RSS:en enkelt kan användas.
  1. Gå till ett av nyhetsblocken på sidan, där man kan ställa in från vilken tidning eller liknande man vill ha senaste nytt.
  2. Välj i rullisten det alternativ som står längst ner. "Egen feed (RSS)".
  3. I rutan som kommer upp skriver ni sedan in RSS-adressen - http://feeds.feedburner.com/HomeFromHole.
  4. Färdigt!

Så småningom hittar ni nog fler användningsområden för RSS:en. På skolan använder vi oftast mac:ar och på de finns bland annat möjlighet att använda feeden som skärmsläckare och allt möjligt konstigt.

Lek och ha skoj!

8 kommentarer:

punger sa...

Been there done that. Men är man 1337 så är man.

punger sa...

Man kan väl även tillägga att Firefox, thunderbird (genom extensions) och diverse olika specialprogram har funktioner för att läsa RSS.

Yada yada... tekniknörden loggar av.

Nemralis sa...

Ja, det tog ett tag för mig att lista ut hur man skulle få fram feeden, mest eftersom Blogger inte använder sig av RSS utan av "atom" eller vad de kallade det. Så jag fick konvertera och shit. Men nu är det up and running. Kanske skulle ha nämnt som du säger att Firefox har vissa RSS-stöd, men jag tappade bort mig i mac-snacket eftersom typ alla deras webläsare har det.

mojoloj sa...

Ett ord: Datanördssnack. Rena grekiskan i mina öron.

Tobias frågade mig varför jag inte valt att Outlook ska poppa upp en grej varje gång jag får ett nytt mejl. Svaret är enkelt: det är mycket mer spännande att starta programmet själv och kolla eftersom man får en liten överraskning om man fått mejl :)

Från den som har dn.se som startsida.

Nemralis sa...

Jag kör också utan grejen som visar nya mail konstant, mest eftersom den inte känns så nödvändig i min slappa livsstil. :)

Från en som kör Superstart med DN:s senaste nytt som startsida.

punger sa...

Typ "alla"? Mac har väl inte mer än en webbläsare som är vanligt förekommande. Safari om jag inte minns fel (vi har ett publabb vi också). Men vad jag vet nu så regerar väl Firefox även den marknaden. Liksom linux.

I vilket fall så finns det ett antal sätt att läsa RSS-feeds så det ska nog finnas minst ett för alla.

Data data data data...

Nemralis sa...

Safari, Camino, (Mac) Internet Explorer och FireFox har datorerna i våra redaktionssalar. Tror t.o.m. att macarnas vanliga explorer har nått slags RSS -stöd, vilket förundrar mig varför man inte fixat det till PC...

Well, well...

punger sa...

Camino kan jag inte påstå att jag provat, men de övriga är ju inte Mac-specifika.

Nu orkar jag inte snacka data mer.