13 november 2005

The Friedmans

Det är mitten på 80-talet i en till synes vanlig amerikansk förort. Trakten skakas plötsligt när en omtyckt lärare och familjefar, Arnold Friedman, och hans yngsta son Jesse anklagas för sexuella övergrepp på Arnolds elever.

Denna dokumentär om händelsen är effektivt uppbyggd att förmedla den förvirring som rådde kring huruvida anklagelserna mot Friedmans var befogade eller ej. Både familjen och de som hade del i gripandet får berätta sina versioner och till slut vet man som tittare inte riktigt vem man ska eller vill tro på. Ett av de mest gripande dragen i dokumentet är att man vid flera tillfällen har använt sig av hemvideoinspelningar från familjen Friedmans egna videokamera. Man får på så vis en direkt inblick i hur familjen sakta men säkert krackelerade till följd av fallets påträngande publicitet.

Dokumentären är helt klart värd för alla att se åtminstone en gång, men den saknar den form av infotainment som exempelvis Supersize Me eller Bowling for Columbine hade, som möjligtvis skulle ha gett den ett större ägovärde på DVD. Hyr den!

Inga kommentarer: