15 maj 2009

Bra saker vecka 20:

  • North by Northwest. En god bit av min planlagda sommar går ut på att titta ikapp gamla klassiker som jag antingen missat helt eller bara sett lösryckta scener ur i min ungdom. Smygstartade i veckan med Alfred Hitchcocks I sista minuten. Det tidsenliga och svårsmälta överspelet av skådisarna finns där i var och varannan scen, men det är inte svårt att se hur den lyckats bli så stilbildande inom spiongenren. Manuset är enkelt sagt fantastiskt, varje sekvens är utomordentligt iscensatt. Ett storslaget äventyr och cineastiskt tidsdokument, rekommenderas varmt!
  • Bob Dylans memoarer. Senast i raden av ljudböcker att ackompanjera mina promenader är musikerns Chronicles: Volume One, träffsäkert uppläst av Örjan Ramberg. Namedropping har inte varit så fascinerande på länge!
  • Lomo Smena 8M. Min återuppfödda beundran för det analoga är på väg in i färgfotots värld igen. Budade häromaftonen hem denna vackra, sovjetiska kompaktkamera på eBay, att följa med mig under sommarhalvåret. En identisk modell gick nyligen på Tradera för över 500 spänn, men för att få den från en amerikansk säljare betalade jag inte mer än 250, frakt inkluderat! En drös bildexempel återfinns här.
  • Minolta XG-1. Förutom min fars rediga Canon har jag nu även kommit över en mycket vacker Minolta för att plåta svartvitt. Med en ljusstark (1:1.7) 50mm-glugg är jag redo att plocka några finfina porträtt. Som grädde på moset var jag och inspekterade ett mörkrum som inte blivit använt på åtminstone åtta år och lade vantarna på tre rullar med utgångsdatum ca. 2001. Ska bli spännande att se vad de ger för bilder! Med lite tur kommer jag även få ta del av den övriga utrustningen, bättre det än att den står oanvänd.

3 kommentarer:

Fallqvist sa...

Så du ska bli Lomograf? Välkommen! Vad sägs om att packa väskan med gamla ryssar och ta sig en utflykt någon dag?

Magnus sa...

Låter inte dumt alls! Du kanske dessutom har lite tillgångar/kontakter för möjligheten till egen framkallning också? Var evigheter sedan jag hängde i mörkrum, så jag behöver fräscha upp minnet.

Fallqvist sa...

Svartvitt kan vi sköta i min källare. Hittills har jag bara framkallat film hemma, men apparaterna och resurserna står redo. Vi behöver bara täcka ett par fönster ordentligt, och skaffa en flaska pappersframkallare.