20 januari 2009

Lift yourselves up and brush off the dust

Staterna har officiellt gått black och det väljer jag att uppmärksamma med passande graffitikonst a la Banksy på temat "förändring".
Har i dagarna tagit del av en behövlig dos Banksy-verk genom boken Wall and Piece, som förutom foton på ett flertal graffitimålningar, gatukonstverk och andra installationer även innehåller konstnärens egna berättelser om hur han gick till väga. För så är det med graffitin, att även om artisterna likt Banksy tydligt närmar sig ett (kanske främst postmodernistiskt) konstnärligt uttryck så är de fortfarande brottslingar i det civiliserade samhällets ögon.
Därför är det väldigt uppfriskande att Banksy just väljer att kritisera detsamma genom sin konst och berätta om tillfällena då han sånär blev påkommen. Dessutom inbillar jag mig att om det i grunden är ett missnöje som fött så kreativa, tänkvärda alster, får det i undantagsfall gärna finnas någon form av motstånd eller mindre kriminalitet i handlingen. Banksys verk förespråkar pacifism och den individuella människans okränkbarhet, vilket jag har svårt att sätta bötlappar på. Dessutom lyckas han briljant att påpeka societetens hyckleri och absurda orättvisor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

jävlar va snyggt!

/jens

Magnus sa...

Och det är ändå bara en försmak, kolla in boken om du får läge!