13 januari 2009

Grafiskt retrospekt: Alkoholismen

Författaren Jonathan Ames slår sig samman med tecknaren Dean Haspiel för att skildra sin halvt självbiografiska resa genom alkoholismen och ner i tyngre drogmissbruk. Jag säger halvt eftersom han valt att kryptiskt döpa huvudpersonen till Jonathan A. och lämna större delar av boken öppen för tolkning.
Det är alltid intressant att se vad författare som vanligtvis rör sig utanför genren kan bidra med till serieromanerna. Just The Alcoholic har mottagit uppsjöar av hyllning, av allt från författarkollegor som Bret Easton Ellis och serieromanskapare som Brian K. Vaughan till andra amerikanska kulturpersonligheter som Sarah Silverman. Men när jag själv läste boken kunde jag inte sluta tänka vad mycket bättre den hade gjort sig som ett rent skönlitterärt verk. Med mer utrymme för Ames träffsäkra dialoger och utan Haspiels inte helt passande teckningsstil. Den är snygg, visst, men alldeles för ren för berättelsens kontext, nästan barnslig.
The Alcoholic är en ångestfylld odyssé. Mycket välberättad, ibland humoristisk, men med oväntat få överraskningar. En självutlämnande berättelse som troligtvis framstår som ännu bättre för de som sedan tidigare är bekanta med Ames författarskap.

Inga kommentarer: