29 december 2008

"Give me back my face!"

Var gång jag påminns om att det är mindre än tre månader tills Watchmen har biopremiär så fylls jag med skepsis. En så mångbottnad historia bäddar för lika många besvikelser. Men den senaste trailern visar, som jag redan tidigare anat, att det åtminstone kommer bli en sjuhelsikes filmupplevelse.
Att skaparna, enligt IMDb, dessutom har gått all-out, fått en R-rating och inte brytt sig om att omarbeta filmen för en lägre åldersgräns, bara för att säkra större biljettintäkter, är egentligen tillräckligt för att hålla uppe mitt intresse. Till och med den förhållandevis mörka The Dark Knight lyckades ju klämma en PG-13 efter lite redigering.

25 december 2008

True Stories - Kapitel XII: "Den är typ en symbol för USA:s storhetsvansinne"

Far: Vad här det här för någon film?
Dotter: Armageddon. De ska typ rädda jorden från en jättestor metafor, eller vad det heter.

24 december 2008

Mistletoe and wine

Med ett kort inlägg vill jag visa livstecken och önska alla läsare en god jul! Det har varit några intensiva veckor och skolarbetet kommer fortlöpa även under mellandagarna, men nog ska jag hinna skriva här lite oftare åtminstone. Snart är det ju även dags att summera året 2008.

Till dess, ha en lugn julhelg och go easy on the skinka!

7 december 2008

Time ain't ett jävla skit on my side

Under den senaste tiden i mitt liv har jag:
  1. Pluggat i fyra år på två olika universitet.
  2. Flyttat till en europeisk huvudstad, utan jobb och med knappt tre svenska tusenlappar på fickan.
  3. Arbetat heltid+ som språklärare, vilket bland annat innefattar ansvar för över 100 högstadieelever och 90 betyg (varav hälften slutbetyg för grundskolan), utöver den krävande och vid tillfällen smått förnedrande sociala uppgiften det innebär att dagligen och upprepade gånger ställa sig mitt framför en större grupp tonåringar.
Ändå har jag aldrig haft en sån förbannad stresshuvudvärk som nu.

6 december 2008

Game set och match, Hellberg!

Bortklippt av SVT, men Björns skratt efter Aschbergs bajshumor borde alla få ta del av!

Överlistad

Sånt man gör när man borde göra annat. Vera står för tidsfördrivet.

Senaste
1. Kompis/kompisar du träffade: Om inte släktingar räknas så var Nina och Regina på besök i helgen.
2. Personen du pratatade med: Niklas, som försöker laga ett tv-spelsinstrument.
3. Du fick SMS av: Nina igår, bussen var försenad.
4. Du kramade: Också Nina.

Idag
5. Kläder: Slappo deluxe, det vill säga mjukisbyxor och t-shirt.
6. Bättre än igår: Sovmorgon.

Imorgon
7. Är det: Andra advent. Mormor bjuder på god mat och fika.
8. Planer: Måste idiotplugga hela nästa vecka för att hinna de femtielva uppgifterna som utbildningen lastat på mig. Det blir till att börja imorrn.
9. Något tråkigt som händer imorgon: Se punkt 8.

Favorit
10. Nummer: 10. Jämna siffror över lag.
11. Färg: Svart och rött. Delad första.
12. Årstid: Vinter. RIKTIG vinter, inget töväder och sånt fjös.
13. Saknar du någon? Jag saknar många människor jag inte träffat på länge, väldigt ofta.
14. Humör för tillfället: Kanske lite tröttgnällig, men jag har åtminstone kaffe nu.

Frågor och svar
15. Det första du gjorde i morse? Låg kvar extra länge i sängen eftersom det var strömlöst, efter allt snöande under natten. Det var innan jag visste att någon redan hunnit göra kaffe redan innan.
16. Vad åt du sist? Kycklinggryta med kantarellsås och potatis. Formidable.
17. Vad irriterar du dig på? Just nu är det den otroliga tidsbristen på grund av plugg och allt vad det medför (praktik och liknande). Överbelastningen gör mig dessutom i princip handlingsförlamad, vilket bara förvärrar hela skiten. Julen får gärna komma snabbare, även om jag nog får ta igen lite grejer även då.
18. Tror du på distansförhållanden? Aldrig haft ett, men jag tror faktiskt det. Även om man alltid hör motsatsen av de med erfarenheten.
19. Vem tänker du på just nu? CJ, Titti, Elli, Hannes, Örjan, Laggan, Tsotsi, Rickard, Terner, Åsa och så vidare. Jag och Nina snackade dåtid igår och jag blev Umeå-nostalgisk. Det har hållit i sig.
20. Tror du att personen tänker på dig också? Kanske inte just nu, men någon gång.
21. Vart reste du sist? Karlstad för några veckor sen. Det var bra länge sen nu som jag reste en längre bit än så, typ Berlin i våras. Har varit ett allt för busy year och hoppas på bättring efter årsskiftet.
22. Vad gjorde du igår kväll? Spelade "Guitar Hero: World Tour" med Niklas, Daniel, Nina och Regina.
23. Liknar du din mamma eller pappa? Pappa, om vi snackar utseende.
24. Ler du ofta? Kunde gärna vara oftare, men jag har nog varit för jävla trött senaste tiden.
25. Välj en (kärlek, skönhet, kreativitet): Kreativitet. Skönhet värderar jag inte så högt och av de andra två är det vad jag har störst brist av just nu.
26. Önskar du dig något när du ser en fallande stjärna? Kanske på skämt.
27. I vems säng sov du i igår natt? Min egen, fast den här hemma i Hole.
28. Vilken färg har din tröja? Svart.
29. Har du någonsin gråtit tills tårana tagit slut? Ja.
30. Har du någonsin gråtit dig till sömns? Också.
31. Gråter du när du skadar dig? Det händer nog, men jag tror inte det är lika förbundet med graden av smärta som hur frustrerad jag blir på mig själv att jag klantat mig.
32. Vad gör dig glad? Positiva överraskningar som dyker upp vid helt rätt tillfällen. Exempelvis en oväntad ledighet när allt är som mest arbetsamt.
33. Skulle du vilja vara lyckligare? Vill inte alla det om det finns möjlighet?
34. Är lycka överskattat? Det finns olika sorts lycka och vissa delar av den skulle jag till och med påstå är kvintessensen till vår egen existens.
35. Kan musik göra dig glad? Musik kan göra mig alla känslor.

Kärlek
36. Har någon annan än din familj sagt "Jag älskar dig": Både på låtsas och på riktigt.
37. Har du någonsin sagt "Jag älskar dig" och menat det? Annars vore det idiotiskt att säga det, om man nu inte säger typ "jag älskar dig, cheeseburgare" när man är vrålhungrig inne på McDollars.
38. Tror du på kärlek? Allt mer, men drömbilden som många har av kärlek är nog egentligen en lyckad mix av andra känslor.
39. Finns det någon där ute som du älskar? Till och med flera personer, om man tänker i ordets bredare betydelse.
40. Kärlek eller pengar? "Kärlek". (Se punkt 38)

Hat
41. Vem hatar du verkligen? Ingen som jag känner personligen, i vilket fall.
42. Har du någonsin gjort en hat-lista? Haha! Kanske över det äckligaste godiset på ICA när jag var sju år gammal.
43. Är du en mobbare? Nej, det är ganska skönt att tänka tillbaka på sin barndom och veta att man aldrig var delaktig.
44. Har du varit så arg på någon så du börjat gråta? Det har hänt.
45. Har du blivit sviken någon gång? Självklart, har inte alla någon gång blivit det på ett eller annat sätt? Vilket overkligt liv.

Skolan
46. Gillar du skolan? Just nu älskar jag skolan som arbetsplats men avskyr den som... skola...
47. Favoritämne? Att lära ut: Svenska och filmkunskap. Att plugga: Matte (för simpliciteten i att allting har ett enda, självklart svar) och svenska (för mångsidigheten).
48. Värsta ämne? Träslöjd och teknik. Inte för att de är praktiska ämnen, utan för att jag inte kom så bra överens med de två lärarna i grundskolan.
49. Har du spytt i skolan nån gång? Inte vad jag kan minnas. Det var väl som mest på gränsen när man gick luciatåget på gymnasiet, efter en natts vakande plus förfriskning och ungefär en kvarts sömn. Per, stjärngossen bredvid, räckte mig sin stjärna och brakade in på närmaste klosett efter ungefär halva rundan.
50. Är skolmaten god? Ja, verkligen! Nu varierar det ju från skola till skola, men jag blir ärligt avundsjuk på gratislyxen som mina elever oftast får serverad.

5 december 2008

Snow (Hey oh)

Men kan det inte komma nån bra låt nån gång!? Det är ju bara massa tysk skit. Dom bara "hardcore, ja? Sehr gut!"
- Nina spelar Rock Band.

Många som känner mig vet nog att jag är en gigantisk sucker för julen. Särskilt den svenska julen. När jag för ett år sedan bodde i Berlin och försökte trigga upp stämningen åkte jag genom hela stan i jakt på ett konditori som sålde lussebullar. Eller djävulskatter (teufelskatzen) som de heter där. Tre, fyra timmar av skyltfönstertittande och tunnelbaneåkande senare hade jag fortfarande ingen saffranssmak i munnen och utanför s-bahnvagnens fönster föll inget vitt vatten till marken.

Det är där jag märker skillnaden nu. Snön. Utanför fönstret här i Ekshärad ligger mer vitt på backen än vad vi haft de senaste två vintrarna tillsammans. Eller åtminstone känns det så. Förra året kom det snarare som en wow-upplevelse när jag landade i Oslo och roadtrippade med pappa mot Ekshärad. Tätt, tjockt mörker, skogen fäller vackra skuggor och allt täckt med vitt puder. Bilen lyser upp som en sond. I veckorna har jag åkt sträckan till Torsby flera gånger, för praktik på Stjerneskolan. Varje gång tänker jag tillbaka på bilturen från Gardemoen flygplats för exakt ett år sedan. På eftermiddagarna åker jag alltid extra långsamt, för att verkligen insupa känslan av att vara en litet ljus i ett gigantiskt svart.

2 december 2008

Spegeljul!

Det här äventyret utspelar sig i en stad som ligger långt, långt borta. En stad som påminner om våra städer, men som samtidigt är väldigt annorlunda.
Varför har ingen berättat för mig att årets julkalender i SVT utspelar sig i Mirror's Edge-universum?

Skägget i brevlådan?

Mirror's Edge?

"Hooray, we're adequate!"

Julstämning 101!