7 oktober 2008

Time and time again

Det finns några element som kan göra de flesta berättelserna intressanta i mina ögon. Oavsett hur uselt det övriga materialet är så kan jag hitta åtminstone en gnutta underhållning i filmen, boken eller liknande, om den innehåller exempelvis utopi/dystopi-problematiken, människor med övernaturliga egenskaper eller - tidsresor.

Mitt senaste fynd bland rullar med det sistnämnda temat är Toki wo kakeru shôjo (The Girl Who Leapt Through Time), en anime som till skillnad från de flesta andra filmer i genren känns komplett. Storyn berättar om en tjej i övre tonåren som upptäcker att hon bokstavligt talat kan springa genom tiden. Det visar sig snart lite väl användbart för henne och kommer inte heller utan konsekvenser.
Berättelsen är komplex utan att vara svår, en film som verkligen griper tag. Trots att karaktärerna har den typiskt japanöverdrivna mimiken i ansiktet i en eller två scener känns den även långt från fånig. Att den dessutom är otroligt vackert tecknad gör det hela inte sämre! En självklar investering för de som börjat växla över till den högupplösta filmgenerationen.

Inga kommentarer: