18 augusti 2007

Ekshärad runt - Kapitel IV: Ekshärad utanför Ekshärad, del II

För ett tag sedan kom det till min kännedom att invånare av den konungliga hufvudstaden, liksom dess turister och andra besökare, en längre tid har kunnat skaffa sig en försmak av vår bygd. Och det utan att röra sig tiotals mil. Rättare sagt har de kunnat göra så sedan 1953. Då flyttades nämligen de sista delarna av den numer så kallade Ekshäradsgården från Norra Skoga (bara några kilometer från min uppväxts tomt) till Skansen i Stockholm.

En gigantisk tvåvåningsvilla i trä, tidstypisk för den skogsrika trakten. I begynnelsen var det en hel gård med lada och liknande tillbehör, men på Skansen finns enbart själva boningshuset behållet. Byggnaden, som restes någon gång under 1820-talet, var under sin tid i Skoga bland annat tingsställe för häradsrätten samt mönstringsplats för Värmlands regemente. Rekonstruerat i huset finns numer den framlidne häradsdomaren Per Larssons bostad, som den såg ut när han flyttade in med familj år 1854.

2 kommentarer:

Mattias sa...

Jojo, jag tror faktiskt att jag och Norén var och tittade på den lyan någon gång. Om jag inte missminner mig så hälsade vi också genom att yttre: "Hôcken boor här'ra?", självklart till "guidedamens" förvåning.

Magnus sa...

HAHA! Believe that shit, tänk om de varit så framhållssamma att de anställt ekshäringar att spela boendefolket. Hm... undrar om de anställer...