21 augusti 2007

Dumburkarnas högt och lågt i höst

Jag har tidigare berättat om försmaken på andra säsongen av Dexter här i bloggen. Efter att ha ögnat förhandstittar även på nya amerikanska serier så har jag kommit fram till vilka program jag ska ge en fortsatt chans i höst. Se det som ett litet tips i TV-djungeln.

Lovande:
  • Aliens in America - Annorlunda halvtimmeskomedi, trots klassisk grund. Justin har blivit av med tandställningen, ska precis börja junior high och tror att hans liv som loser äntligen är över. Han tvingas emellertid inse att inget han gör kan ändra andras bild av honom. Hans mor däremot är väldigt mån om att ha en "normal" son och skriver därför under för att ta hand om en utbytesstudent, i ett försök att öka Justins popularitet. Problemet är att studenten inte kommer från ett västerland som utlovat, utan från Pakistan. Kulturkrockarna haglar, smygrasism och fördomar kryper sig på och allt ser på ytan ut att snarare förvärra Justins sitaution. Åtminstone till en början. Här finns inte den slapstickhumor som från liknande komediserier, istället är det tänkvärt och rogivande. Ett av pilotavsnittets absolut bästa scener är när utbytesstudenten Raja sitter på sin första lektion och läraren drar igång en dialog med klassen om skillnaden mellan honom och de andra eleverna. Skarpt, ifrågasättande och med såväl politisk som kulturell kritik mot det bortskämda och plastigt amerikanskkristna suburblivet. Jag håller tummarna för mer sånt. Avsnittet är såklart lite väl kort att utläsa en hel serie av, men det här kan bli riktigt bra.
  • Californication - David Duchovny spelar en avdankad författare med rämnande liv. Han lider av satyriasis, hans bästsäljande bok har blivit en kass filmatisering med Tom och Katie i huvudrollerna och han är fortfarande förälskad i sin nyförlovade exfru. Uppå allt försöker han vara en bra förebild för sin dotter och bota sin brist på inspiration inför nästa bok, men komplikationer lurar bakom varje ny kvinna han träffar. Upplägget känns nästan för klassiskt för att vara sant, men första avsnittet bäddar för en intressant åktur.
  • The Sarah Connor Chronicles - Den spektakulära filmserien Terminator blir TV-serie. Kan det verkligen funka? Om man får tro pilotavsnittet så är svaret "ja, för fan". Första avsnittets början utspelar sig ett år efter Terminator 2: Judgment Day och man kommer snabbt in i storyn igen. Självklart är budgeten inte lika överväldigande som den för filmproduktionerna, men det tar serien igen genom intensivitet och snygga överraskningsmoment. Bra casting och med många bekanta ansikten!
Godkänt:
  • The Big Bang Theory - Två vänner och förstklassiga nördar får sitt stillsamma liv vänt upp och ner när en attraktiv och socialt utåtriktad tjej flyttar in i grannlägenheten. Ny komediserie av författare till bl.a. Gilmore Girls och Two and a Half Men, vilket ger en handfull roliga dialoger redan i första avsnittet. Inget revolutionerande, varken humoristiskt eller i storyn, men kanske väl en lättsam halvtimme per vecka framför burken?
  • Bionic Woman - Intressant nyinspelning av den klassiska 70-talsserien. En kvinna får högteknologiska ersättningar när hennes kropp halvt förstörs i en bilolycka. Hon hamnar sedan i en situation där hon förvandlas till en slags ofrivillig brottsbekämpare. Den nya versionen har dugliga effekter, ett större stänk brutalitet, bra musik och några välbekanta skådisar i listan. De två största problemen för serien är att den också kräver en bra storyline och att den delvis hamnar i skuggan av den Terminator-baserade serien jag nämnde ovan. Om handlingen håller för de hittills utlovade 14 timmarna kommer visa sig snart, men att slåss om tittarna med en annan robotactionserie kommer den få leva med.
Gör om, gör rätt:
  • Chuck - Ung nörd kommer över hemlig information och tvingas in i agentlivet. Ganska löjligt försök att spinna vidare på den nya "infobrainkaraktärs"-genren som startades av Prison Break. Med några större korrekturer kan den bli lovande, men det är inget man ska förvänta sig redan inför premiären. Eller kanske överhuvudtaget.
  • Flash Gordon - Nyinspelning av den klassiska seriehjältens äventyr. B-serie i stil med Xena och Buffy, enligt gästtyckaren The Duke.

8 kommentarer:

___ sa...

Grymt skrivet =) Du kan se sitat från sidan framöver på min sida ; )

Andreas sa...

citat menar jag ju... med C

Vera sa...

TACK för att du säger så, fan va skönt att höra. =) Jag förstår att tristessen kryper på nu. Hur går det med jobbsöket då? Tror du får skicka ett tjatmejl till PO igen för det verkar vara megabrist på folk här. Vad blir det i helgen då? Kram

Vera sa...

Ja, va roligt! När är filmfestivalen egentligen? Man kanske borde ta å gå på den i år... =)

Anonym sa...

"David Duchovny spelar en avdankad författare med rämnande liv. Han lider av nymfomani..."

Nymfomani är bara för tjejer! På grabbar heter det satyriasis.

Magnus sa...

Ah, bra uppmärksammat! Ändring sker omgående.

Anonym sa...

"Ah, bra uppmärksammat! Ändring sker omgående."

Jag vill inte vara stönig, men det är alltid kul att anmärka på det lilla som finns att anmärka på!
Det är Markus förresten. Eriksson. Här läser jag minst en gång i veckan!

Magnus sa...

Markus, min vän! Underbart att höra från dig igen. Och kul att höra från någon som kikar förbi regelbundet!