4 oktober 2006

Apsnygga filmaffischer

Har sedan det lilla skivomslagslistandet, som pågick i bloggetern under sommaren, funderat på att slänga upp några riktigt snygga, fiffiga och stilrena filmaffischer också. Här kommer några stycken

Den första, amerikanska affischen av Tom Tykwers film Perfume (Parfymen, 2006) var den som fick mig att återkomma till den här listan egentligen. Såg den för första gången idag (igår) och var omedelbart hänförd. Även om den europeiska (tyska) affischen är helt OK så står denna ut rejält. Stilrent, spännande och färger i White Stripes-estetik. Right up my alley, med andra ord. Dessutom fick den mig att tänka på ett av de absolut snyggaste t-shirttrycken som finns, vars bild ni ser under affischen. Skådespelerskan som syns i bild på postern är troligtvis Karoline Herfurth, som spelar en av rollerna i filmen. Ansiktsprofilen ser onekligen ut som hennes i vilket fall. Det ska bli kul att se henne i en mer seriös film, hon har ofta spelat i ganska trötta, tyska komedier trots att hon är en väldigt duktig aktris.

Apocalypse Now (1979), Francis Ford Coppolas egen tolkning av Joseph Conrads roman Heart of Darkness, har haft många olika affischer. Fast personligen tycker jag att det är denna, mer moderna version som är snyggast. Otroligt stilren färg- och designmässigt. De varma, flamröda färgerna stärker dessutom filmens namn och pekar åt en jämförelse av Vietnam med helvetet. Flodbanken och helikoptrarna i bilden är dessutom vitala delar av berättelsen och ger därför affischen ett bra värde som storyförmedlare.

Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964), ännu en film som haft ett otal variationer på sina posters. Men det är framför allt den liggande versionen jag gillar. Dels är designen enkel och snygg, dels känns det innovativt att inte alltid använda sig av det stående formatet. Även denna affisch har en bra storyförankring i sina illustrationer. Avslöjar inte för mycket för den som inte sett filmen, men säger den inbitne allt. Stanley Kubricks film har även en av de roligaste och mest experimentella filmtrailers jag känner till, trots att den har nästan ett halvt sekel på nacken.

Här är några ganska tidiga promotionaffischer som jag verkligen gillade, från Michael Gondry och Charlie Kaufmans film Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004). Förutom att de stilistiskt går väl ihop med filmens tema så blev de oerhört snygga när de dök upp på väggar eller som helsidor i tidningar, då det vid en snabb anblick verkligen ser ut som någon fysiskt slitit bort ögonen på pappersbilderna. De små papperslagren som syns i rivspåren stärker den illusionen avsevärt. Jag hade som en liten önskedröm när jag såg affischerna första gången, att rama in alla tre och hänga dem på rad i en hall eller liknande. Fortfarande en idé som jag skulle kunna tänka mig, även om den nog kräver ett något större boende än ett studentrum isåfall. Innan jag hade sett filmen tyckte jag mest att de var riktigt snygga och stilrena, med intressant budskap. I samband med filmen känns de fulländade, framför allt klart bättre än den alternativa affischen där Jim Carrey och Kate Winslets karaktärer ligger på den spruckna isen.

Det var ett litet smakprov på filmposters som faller mig i smaken. Fler kan dyka upp framöver! Vi har ju exempelvis inte ens gått in på Ryssland och andra östeuropeiska länders filmaffischer ännu, som ibland har den goda smaken att helt omdesigna dem och måla abstrakta bilder med utgång i filmens handling istället.

3 kommentarer:

Karin sa...

Bra lista. Den här tycker jag är bra annars: http://imagesource.allposters.com:80/images/pic/MG/196212~Deer-Hunter-Posters.jpg
En riktig feel good-affisch att rama in och hänga över frukostbordet.

Nemralis sa...

Nice! Det är ofta så att affischer som inte är hemlandets original är snyggare, av någon konstig anledning. En av de mest klassiska bland moderna "snyggaffischer" är ju t.ex. den japanska till Amelie. http://www.impawards.com/2001/posters/amelie_ver4.jpg

mr pink sa...

Den här är riktigt bra

http://lazyposters.se/index.php?main_page=product_info&cPath=11&products_id=1067&zenid=446df40127da2f046521b053bbbbcee7

Ta gärna en titt på resten av utbudet på www.lazyposters.se
Betydligt billigare än t.ex discshop.