23 mars 2006

Posten påbjuder piratkopiering

Säger man "portugan" om en portugis, alltså en person från Por... Äsch, det var inget.
- Jag tappar orden under en stressig session Betapet.

Idag kom mitt paket med skivor som jag beställt från staterna. Till min uppgivenhet fick jag se att jag för tredje gången i rad på en beställning från USA skulle betala tullavgift. Tullavgift är en väldigt underlig avgift. Den går ut på att tullen tar "stickprover" på vissa paket genom att handplocka dem och undersöka innehållet. Detta råkar man i regel ut för ungefär en gång av tio, åtminstone av mina erfarenheter att döma. Som tack för hjälpen är det sen tänkt att mottagaren av paketet ska betala en summa motsvarande 25 procent av det totala värdet på innehållet. Utöver det tillkommer 50-75 kronor i expeditionsavgifter. I mitt fall gjorde detta att mina skivor, som skulle kostat ungefär 430 kronor totalt, uppgick till strax över 600 kronor.

Nu är detta inte hela världen. Eftersom jag beställde fem skivor så blir det ju egentligen bara som att de inköptes här hemma i Sverige till ett normalt nypris, plus att en av skivorna (Making Moves av bandet Biology) inte ens finns att hitta i någon svensk (nät-)butik jag hittills letat i.
Å andra sidan beställde jag skivorna från USA av en anledning. De var grymt billiga. Fem skivor för ungefär fyra Linné-porträtt (frakt inräknat) är ett kap värdig vilken CD-rea som helst och det finns inget som uppmuntrar människor så mycket till piratkopiering och musikdelande på nätet som när en deal av den nivån raseras av en löjlig regel som gör att de måste slänga på en tredjedel extra av originalpriset. Och varför är det inte sändaren som betalar tullavgiften? Man tycker ju att om det är någon som ansvarar för att paketet tydligt ska visa sitt innehåll och inte ge en anledning till att rotas i så är det ju den som skickar det.

Tull och stickprover, visst är det nödvändigt. Men vart tar alla dessa gigantiska summor pengar vägen? Det skickas långt dyrare paket än mina världen runt och om någon person eller något företag kan förvärva de pengarna bara genom att lite snabbt riva upp en kartong så ansöker jag gärna om det jobbet.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jaså, ännu en betapetare... Jag heter cure33 där, vad heter du?

Och angående tullavgiften: Pengarna går oavkortat till tulltjänstemännens fikapaus. ;-)

Nu är det naturligtvis allra trevligast att äga en CD-skiva med väldoftande booklet och hela kånkarongen. Men ett tips kan också vara http://www.audiolunchbox.com/ där man garanterat slipper tullavgift.

jennyi sa...

Hej! Kollade in din blogg lite... Jag fick 78 på livserfarenhetstesten, om man nu räknar den gången jag satte eld på ett våffeljärn som en eldsvåda.. ;)
Ha det bra på praktiken! :)

Karin sa...

Gillar alitterationen i rubriken.

Anonym sa...

För att svara på din fråga angående "tullavgiften". I Sverige har vi något som kallas mervärdesskatt, dvs "moms". Momsen är satt till 25% på varor och tjänster i Sverige (6% på vissa andra specifika saker taxi, etc)
Anledningen till att det "känns" billigt att köpa skivor ifrån USA beror på att de inte är skyldiga att betala svensk moms, det åläggs importören, dvs du i ditt fall.
Affären skall däremot märka upp varorna på ett sådant sätt att svenska tullen kan identifiera vad det är som skickas och kan, ifall applicerbart, lägga moms på importer utan att öppna paketen. Men då måste avsändaren ha dokumenterat väl vad paketet innehåller.

Och självklart har tullen blivit bättre på att känna igen paket ifrån företag som t.ex de utländska CD-butikerna och därför så har du åkt på det oftare än vanligt.

Så det enda sättet du kan få bort denna "tullavgift" är att rösta på ett parti som vill avreglera mervärdesskatten. Inget av de större partien kommer nog att göra detta så "osynliga partiet" kanske vore något.