15 mars 2006

Den dolda, germanska filmkonsten

Den finns där, tillgänglig för alla men ändå inte. Det är de tyska filmerna som alla borde se, men som oftast inte distrubueras i vårt land mer än genom internet och i ett fåtal fall genom textade amerikanska DVD-importer. De är en av anledningarna till att piratkopiering kommer förbli en gråzon, vilka lagar som än skapas. Kulturfrihet. I egenskap av filmtextare på hobby- och amatörnivå ska jag guida er genom några av de filmerna ni helt enkelt måste se, men som ni kanske inte ens hört talas om. Jag följer Karins exempel och gör en topplista av det, där ettan är den mest sevärda.

Bubblare: Das merkwürdige Verhalten geschlechtsreifer Grosstädter zur Paarungszeit (Love Scenes from Planet Earth)
I den här situationskomedin får vi följa flera mer eller mindre lyckade personer och par och deras reaktioner när våren kommer till en tysk storstad. Den handlar om alla från personer som tvivlar på sin relation till frun till tonåringen som försöker bli av med sin oskuld. Alla har en relation till varandra på något sätt och man får se hur personernas handlingar har inverkan på de andras liv. Allt detta, av ett rent sammanträffande, på samma dag som påven besöker staden.
I vissa stunder hysteriskt rolig, i andra väldigt tänkvärd. Det här är filmen som bl.a. Love Actually vill vara.

10. Kammerflimmern (Off Beat)
Ambulans-föraren Crash var med i en bilolycka när han var liten. Hans föräldrar dog och själv bär han ett påminnande ärr. Han återupplever denna händelse om och om igen i drömmar. Crash ser en kvinna med utsträckta armar vid varje tillfälle och en dag möter han henne på riktig.
Filmen påminner en del om Scorceses Bringing out the Dead, med subtila inslag och vardagen i en ambulans. Fast där nämnda film har en jobbig Nicolas Cage i huvudrollen så har Kammerflimmern Matthias Schweighöfer som gör en underbart mänsklig och trovärdig rolltolkning. Dessutom ett av de bäst använda och mest vackra soundtracks jag stött på de senaste åren.

9. Sonnenallee (Sun Alley)
En av de charmigaste musikalerna jag någonsin har sett. Om ett gäng ungdomar som växer upp på "fel" sida av Berlinmuren under 80-talets senare hälft. Kärleken, musiken och den alldagliga fördömningen från folket i väst skildras på ett mysigt humoristiskt och samtidigt realistiskt vis. De bisarra dans- och sånginslagen gör filmen till en suverän feel-good-rulle.

8. Sommersturm (Summer Storm)
Tobi och Achim, den lokala segelföreningens stolthet, har varit bästa vänner sedan barnsben. Deras vänskap visar dock helt oväntade effekter när de tillsammans med föreningen åker för att tävla på ett sommarläger. Achim börjar spendera mer och mer tid med sin flickvän Sandra, som är med i segelklubbens damlag, samtidigt som en tjej vid namn Anke förälskar sig i Tobi. När sedan en förening från Berlin, bestående av bara homosexuella, anländer till lägret så blir Tobi totalt konfunderad över situationen. Dagen före tävlingarna drar en storm ihop sig, både metrologiskt och mentalt.
Tillsammans med Brokeback Mountain är det här en av de bästa skildringarna av homosexuell kärlek på film. Inte på något vis dömande, utan istället iakttaget som vilken annan kärlekshistoria som helst. Bara lite mer komplicerad, såklart. Finns på engelsktextad DVD (Region 2).

7. 23 - Nichts ist so wie es scheint
Verklighetsbaserad film om några av världshistoriens tidigaste hackers, som i enlighet med Office Space-filosofin stal några få pfennig från varje banköverföring som en privatperson genomförde, tills de blev stormrika. Filmen får ett stort djup när huvudkaraktären blir besatt av tanken att Illuminati är ute efter honom (nått för er som gillade Da Vinci-koden, månne?) och den ödesmättade siffran 23 börjar förfölja honom. Hög spänning och intensitet, övertygande skådespeleri.

6. Agnes und seine Brüder (Agnes and his Brothers)
En vuxen syskonskara om tre personer ställs i sökandet efter sin fars acceptans inför sina individuella och sexuella dilemman. Hans-Jörg är en sexfixerad biblotikarie som smygtittar på kvinnor inne på damtoaletten, Günther är en till synes framgångsrik men sexuellt frustrerad ministerkandidat och Agnes är transsexuell.
Om man fick ut något av dogmafilmen Festen (och ärligt talat, vem fick inte det?) så är det här en mycket sevärd film. Familjeproblem på ett sexuellt plan bäddar för riktigt mörka och ångestfyllda scener. Ibland är filmen, precis som det nämnda danska verket, nästan outhärdlig att titta på. Men när man väl tagit sig igenom den så vet man att det var väl värt mödan.

5. Schlafes Bruder (Brother of Sleep)
Det är början av 1800-talet och i de österrikiska bergen råkar en ung namn vid namn Elias ut för ett "akustiskt mirakel" som förställer hans ögonfärg och ger honom ett absolut gehör. Han börjar komponera musik i bygdens kyrka, men möts av motstånd från den kristet övertygade församlingen.
En halvt övernaturlig film som berör med mänskliga personporträtt och svidande starka orgelstycken. Sällan känner man så stort medlidande för en karaktär på film som man känner för Elias.

4. Im Juli. (In July)
En fysiklärare drömmer om att hitta kärleken. Ödet har bestämt att han skall träffa sina drömmars kvinna. Vad han inte vet är att den unga sierskan som berättar det är hemligt förälskad i honom och säger det som del av en plan för att få hans uppmärksamhet. När han sedan träffar en turkisk turist och är övertygad om att det var henne sierskan menade så sätter han sig i bilen för att resa i riktning sydost. Av en tillfällighet hamnar sierskan med honom på resan, som blir en underlig tur ur mer än bara geografisk synpunkt.
Fatih Akin visar att han inte bara kan göra berörande draman, utan även vackra kärlekskomedier. Han lyckas samtidigt hålla den nödvändiga grad av allvar till berättelsen som behövs för att den ska vara intressant. Finns på engelsktextad DVD (Region 1).

3. Was nützt die Liebe in Gedanken (Love in Thoughts)
Tyskland under mellankrigstiden. Paul, en ung poet, bjuds in av sin skolkamrat Günther, som kommer från en rik familj, att komma till Günthers familjs stuga på landet. Dit ska också Günthers syster, den egensinniga och vackra Hilde, som Paul är förälskad i. Relationerna kompliceras av att både Hilde och hennes bror är förälskade i samma unge man, Hans. Svartsjukan som uppstår mellan dessa fyra ungdomar får tragiska konsekvenser när två av dem ingår en självmordspakt. Det hela når sin kulmen under en stor ungdomsfest på godset.
Titeln säger egentligen allt om känslan som infinner sig när man ser filmen: Vilken nytta gör kärlek i tanken? Finns på engelsktextad DVD (Region 1).

2. Winterschläfer (Winter Sleepers)
Tom Tykwer har gjort flera filmer som berör kärlek och ödet, främst den ganska lekfulla Lola Rennt (Spring, Lola) och den mer allvarliga Der Krieger und die Kaiserin (Prinsessan + Krigaren, sjukt hett tips för den som fortfarande inte uppfattat det). Gemensamt för alla dessa filmer är att han skildrar dem med sjuk precision och en rent magisk syn på världen.
Den här filmen är inget undantag. Jag vill inte avslöja för mycket, mer än att den utspelar sig i en skidsemesterort i ett vintrigt bergslandskap. I intrigen får vi träffa en man som stjäl en bil, med vilken han orsakar en olycka som kostar en ung flicka livet. Sympatibalansen vi känner i början av filmen slängs effektivt runt om vartannat. Finns på engelsktextad DVD (Region 1).

1. Solino
En av tyskturken Fatih Akins tidigare verk. Halvt självbiografisk om en italiesnk familj som flyttar till Tyskland och får stå ut med fördomar och alienation. Den yngre brodern föder drömmar om att göra film, men får inget stöd för sitt intresse.
Otroligt vacker och berörande film, som dessutom innehåller den bästa skildringen av brodersrivalitet som jag sett på länge, eller kanske någonsin, i filmens värld. Enkel att relatera till, men stark att iaktta. Akin har även i andra filmer på ett kompetent sätt skildrat kulturkrockar och komplicerade relationer i det tyska samhället, som i Kurz und Schmerzlos eller den mycket starka och sevärda Gegen die Wand (Mot väggen, som finns på svensk DVD).

Sådär, ni som har lite högre kunskaper i det tyska språket ska omedelbart ut på nätet och botanisera i den här listan. Enklaste sätt att hitta dem är genom torrents (ibland hittar man faktiskt en och annan tysk rulle på PirateBay bl.a.) eller så kan man ju alltid kolla om jag textar eller planerar att texta någon av dem. De jag angivit som finns på DVD står även i min samling hemma, så kom och låna! Håll till godo!

6 kommentarer:

Bodonigänget sa...

Rent hypotetiskt, skulle "Goodbye lenin" platsa på den där listan? Om den var mer svårtillgänglig menar jag. Och i så fall på vilken plats?
Får lov att ta och låna nån av de där filmerna känner jag!

Anonym sa...

Även om jag vet att tanken är god så kan jag inte undgå att fråga mej om det verkligen är tillåtet att uppmana folk till piratkopiering.

Förövrigt så kommer det en ny version av DoD (oj vilken skräll! Not!) snart. Är det en box som vi vill köpa?

Unknown sa...

Bodoni Gang---> Jag har ju faktiskt min egna lilla "Tyska-filmer-topplista" vid sidan om, där alla landets filmer är inräknade. Där finns filmen faktiskt med, så jag kanske ska hålla lite på spänningen och publicera den listan framöver.

Punger---> Det är litegrann det jag vill få sagt i inlägget, att det här ändå är en av de situationer där jag tycker det är befogat att uppmana till kulturspridning. De som gjort filmerna har ändå inte Sverige som marknad, så de tycker nog bara det är smickrande om vi vill se deras verk. Men som sagt, det är en gråzon det där svårt.
Vad gäller DoD tycker jag som följer: Det måste i första hand bli mer spelande ö.h.t.. Sen måste man ju leta upp vilket system man själv tycker passar bäst innan man drar igång. Har ingen koll på hur det nya DoD funkar, men det skall helt klart undersökas.

Lyxunge sa...

Doktor Mabuses testamente då?!?!

Anonym sa...

Tjenare! Intressant text - skulle filmen "Kleinruppin forever" platsa? Det tråkiga med den ostalgie-filmen är att den inte finns textad till engelska eller svenska.

Unknown sa...

Den ligger där någonstans på plats 10 till 20 på listan. Den ligger även i min textningskö, så håll ut!