31 oktober 2010

Double trouble

Ett av mina största nöjen på senare tid är att nyttja mina mer manuella kameror för experiment med multipla exponeringar. För tillfället blir det främst dubbelexponeringar, eftersom jag ännu försöker lista ut hur jag på bästa sätt kan få tre eller fler motiv på samma bild, utan att vattna ur bildrutan totalt.
Den senaste rullen från min Lomo Smena 8M lämnade mig lite besviken. Delvis på grund av de oväntat svaga färgerna som Fuji Superia-rullen gav denna gång, men besvikelsen berodde nog mest på att jag inte på långa vägar använde den lika flitigt i Berlin som vid besöket i påsk. Istället var det just dubbelexponeringen i detta inlägg som blev min personliga favorit. Fonden är en offentlig gatumålning här i Hagfors och porträttet på Fredrik togs senare samma dag i Mariebergsskogen i Karlstad.
Fler experiment av den här sorten lär följa, har troligtvis redan något på g med min Zeiss Ikon Nettar som just nu sportar en Kodak-dia för framtida vändframkallning.

24 oktober 2010

Plastat, korsat och läckt

Tidigt i somras hälsade jag på mina tidigare kollegor på Värmlands Folkblads lokalredaktion i Hagfors. Som vid ett tidigare tillfälle så började vi snacka foto och vi kom på idén att rota bland redaktionens gamla utrustning i förrådet "valvet" (kontoret har en gång i tiden varit en bank). Förhoppningen var egentligen att hitta några gamla filmrullar att experimentera med, men på en hylla, gömd bland gamla löpsedlar och anteckningsblock, stod också en liten mellanformatskamera av plast och plåt. En Vredeborch Reporter Junior II .
Jag lånade med mig lådan, laddade med en nästan årtiondet gammal rulle Kodak Ektachrome 64T och började knäppa några bilder. För att balansera ut allt det blåa från tungstenrullen använde jag ibland det inbyggda gulfiltret. Därtill vändframkallade jag rullen när den var färdig och jag kunde nog inte ha varit mer nöjd med resultatet. Kommer troligtvis ladda med en identisk rulle igen och försöka hitta ännu bättre motiv, särskilt till nattbilderna!
Bilden ni ser här ovan fick dessutom en väldigt välkommen effekt, för när rullen var slut så började den gamla "pinnen" som jag rullade upp den på att kärva. Blev tvungen att öppna upp kameran och rulla den sista biten manuellt, vilket gjorde att yttersta änden av filmen fick en rejäl släng lampljus på sig. Färgerna det medförde är underbara.

16 oktober 2010

En annorlunda McFly

Back to the Future-trilogin har en väldigt speciell plats i mitt filmnördshjärta. Därför är det extra kul att äntligen få se klipp från den handfull inspelningsveckor då Eric Stoltz fortfarande spelade Marty McFly. Stoltz blev som bekant senare ersatt av Michael J. Fox.

15 oktober 2010

Flight of the Conchords + Simpsons = Nerdgasm

När jag ändå är i farten så måste jag ju återminnas ännu ett färskt samarbete med den gula familjen.

Banksy + Simpsons = Nerdgasm

Lika roligt som det är otroligt bra. Och varför blir jag aldrig trött på FOX-trashing?

10 oktober 2010

"Match me, Sidney."

Tony Curtis är död, men lämnar efter sig några klassiska prestationer.Förutom insatser Spartacus och Some like it hot (sv. titel; I hetaste laget) så är kanske den mest kända den som skrupellös och lycksökande pressagent i Sweet Smell of Success (sv. titel; Segerns sötma), som nyligen släpptes på svensk dvd. Min recension kan ni läsa hos VF.