24 juni 2010

Mitt enskilt mest glädjande ögonblick hittills under fotbolls-VM


Mesut Özil, en av turneringens klart mest imponerande och intelligenta passningsspelare, frälser Tyskland genom att visa att han även är en målskytt att räkna med. Scenerna efteråt finns tyvärr inte med i klippet, där det rekordunga landslaget nästan gör mig tårögd när de delar glädjen. Underbart!

Back with a boom!

De två första avsnitten Futurama från seriens sjätte säsong lovar otroligt väl inför fortsättningen! Tack, Comedy Central, för ert förtroende i oss nördar.

21 juni 2010

"How awesome would it be if Jimmy Carter died that way?"

Louis C.K. visar än en gång hur lysande han är i sina spontana skämt, den perfekta talkshowgästen! Längtar otroligt mycket efter hans nya serie Louie och den senaste ståupp-dvd:n Hilarious.

The Daily Show With Jon StewartMon - Thurs 11p / 10c
Louis C.K.
www.thedailyshow.com
Daily Show Full EpisodesPolitical HumorTea Party

20 juni 2010

Walking in a winter wonderland

Nu var det ett tag sedan som jag delade med mig av mitt fotograferande (annat än NWT:s utförliga artikel för några månader sedan), men så har det ju också varit mörkare årstider ett tag. Senast visade jag upp mina första par polaroidbilder, tagna med monsterkameran Mamiya RZ67 Pro som jag hade på lån från Stjerneskolan i Torsby. Sedan dess har jag lagt upp tio nya knäpp, som ni kan bläddra bland om ni klickar på en av mina personliga favoriter här i inlägget.
Har nu köpt en s.k. "Land Camera" från Polaroid för att få ut hela formatet av Type 100-papprena, men först måste jag fiffla lite med kameran så man kan använda nyare sorters batterier.

15 juni 2010

Oprovocerad filmrasism

Vi har sett det förr i Hollywood, men för live action-filmatiseringen av animeserien Avatar: The Last Airbender (filmversionen har enbart tagit seriens undertitel The Last Airbender som namn, av förståeliga skäl) fifflas det återigen med rastillhörigheterna till de vitas fördel.
Fantastiskt idiotiskt! Dessutom är det särskilt frustrerande att rollerna slängs om i en film som är riktad till en yngre publik, som om de inte matas med tillräckligt mycket främlingsfientlighet i nuläget.
Bildmontaget hämtat från AlwaysWatching.net.

14 juni 2010

Meanwhile, in South Africa

Upptäckte till min förvåning att tv-kocken Per Morberg skrivit kontrakt med Paraguays landslag.
Sydamerikanen Nelson Haedo Valdez är otroligt lik den svenske skådisen! Bäst från idag var annars kommentator Robert Perlskogs förmåga att vända ett självmål till något positivt:
"Danmark är fortfarande med i matchen, det är ju faktiskt de som gjort målet!"
Update den 15 juni klockan 22:40 - Fick medhåll från SVT-redaktionen för min tvillingspaning, tack för den!

12 juni 2010

Bollkoma


Har nördat ner mig totalt i fotbolls-VM och svettas varje match tack vare Drömelvan. Underligt vad en så världslig insats som en bricka öl kan ställa till med!

4 juni 2010

Paper boy

Häromveckan markerade jag mitt återtåg till de rödvita färgerna på Värmlands Folkblad. Fick erbjudande att börja recensera dvd-filmer och kunde ju svårt tacka nej till en sån sak! Dvd-uppslaget har nu tagit sommaruppehåll, men jag hann åtminstone bidra med fyra små texter. Här kan ni både läsa och kommentera:
Mer blir det i höst. Dessutom har Vertex börjat publicera mina recensioner på webben igen, här är vad som är nytt sedan sist:
Blir fortsatt skrivande även för Vertex i höst, så fler texter är på g.

2 juni 2010

The doctor will see you now

[...] The U2 greatest-hits album is something you learn to live with in medicine. Every white surgeon over forty plays it. You learn to be grateful it's not Coldplay.
- Peter Brown (Beat the Reaper)

Visst känner vi till berättelsen sedan tidigare, bland annat från serieromanen (och filmatiseringen) A History of Violence. En man lever ett till synes vanligt och hederligt liv, men riskerar varje dag att få sitt verkliga jag avslöjat. För personens bakgrund är inte var människas solskenshistoria, här ryms benknäckande brutalitet och blodshämnd.
I Beat the Reaper (svensk översättning; Spöa döden, kommer i höst) heter nämnda person Peter Brown och jobbar som läkare på ett stort sjukhus på Manhattan. Vad ingen av kollegorna vet är att han, till skillnad från sitt nuvarande yrke, brukade ta livet av människor mot betalning. Av dramatiska omständigheter tvingades han ingå vittnesskydd och både lämna det gamla livet och sitt verkliga namn, Pietro Brwna. Han erkänner själv, namnbytet var ganska fantasilöst.
Josh Bazell lyckas engagera läsaren från start, med fartfyllda händelser som hotar avslöja huvudkaraktärens verkliga jag för allmänheten, men framför allt för hans fiender. Det tar en stund för oss att sympatisera med honom, men när vi allt mer närmar oss anledningen till hans täckmantel så förstår vi även hans cyniska syn på livet (närmast skulle jag beskriva karaktären som en tvillingsjäl till Sawyer i Lost).
Precis som A History of Violence (såväl bok som film) så spårar berättelsen ur mot slutet, särskilt vad gäller blod, brutalitet och död, men med tanke på den becksvarta humorn som genomsyrar berättelsen så överlever den någorlunda väl.
Är du en bokslukare som söker snabblästa pockets till sommarhalvåret, gärna med dessa smått våldsamma och rafflande inslag? Strunta i de konventionella, svenska deckarna en stund och kolla in Beat the Reaper! Särskilt nu när det snackas om en filmversion med Leonardo DiCaprio i huvudrollen.

Blivande klassiker från VF.se

Jag älskar ditt engagemang, Monica, men kan tyvärr inte hålla med dig.