9 november 2009

You don't speak spanish, right?

Jim Jarmusch nya film The Limits of Control verkar ha fått sin beskärda del av såväl ris som ros av de som hittills sett den. De tvivlande har nedvärderat den som "pretentiös" (vilket jag inte alltid tycker behöver vara något negativt) och "händelsefattig" eller "långtråkig".
Själv gillade jag den verkligen. Jarmusch har lyckats använda episodfilmskonceptet, ungefär som det i hans eget projekt Coffee and Cigarettes, för att väva samman en fungerande story. I berättelsen får vi följa en tystlåten man, till synes en yrkesmördare, som rör sig genom diverse spanska orter för att träffa kontakter och utbyta information. Filmens styrka ligger i de mötena. De börjar alla med samma fras, ett slags lösenord, för att sedan övergå i diskussioner kring populärkulturella intressen. "You don't happen to be interested in art by any chance?"
Även om diskussionerna mest är monologer från informanternas sida så driver de effektivt på filmen, var och en av dem med ett eget särintresse. Det blir dessutom en rejäl dos metahumor när Tilda Swinton träder in som patinablond filmfantast. "Have you seen Rita Hayworth in that movie? I think it's the only one where she plays a blonde, you could tell it's not her natural color."
Ett hett tips för den som är sugen på lite mysig nedtempofilm, med många bekanta gästspel i rollistan!

5 kommentarer:

Idap sa...

Du skulle inte få godkänt på ett engelska B kurs prov.

Magnus sa...

Haha! Jasså, varför då?

Idap sa...

För att de inte godkänner att man skriver "right?" Istället för "do you?" Visst kan man använda "right", det är ju rätt trots allt, men i ett engelska b kurs prov måste man skriva "do you?" annars ger det ingen poäng.

Magnus sa...

Antog att det var det du menade, men då får du skylla på filmen jag citerar istället. ;) De kör ju talspråk i dialogen, så då blir det "right".

Idap sa...

Haha, ja okej då skyller vi på filmen då ;)