22 oktober 2009

We live and die and anything else is just delusion

Victor är intelligent över normalbegåvningen, men hoppade en gång i tiden av läkarutbildningen för att ta hand om sin döende, anarkistiska mor. Nu har han ett förnedrande arbete i en renässansby, i ett ständigt pågående rollspel med tidsenlig bestraffning för all form av anakronistiska överträdelser. Ändå räcker inte pengarna till för att betala mammans dyra behandling. På kvällarna lurar han därför in restaurangbesökare i en beroenderelation genom att låta dem rädda honom från att kvävas av maten. Tyngd av ångesten som människorna runt omkring alstrar så har han svårt att ens palla med motgångarna i sitt eget liv. För att inte tala om sitt stegrande sexberoende.
Chuck Palahniuk ska ha en stor eloge för sitt effektiva sätt att skriva. Förutom att föra storyn vidare i två parallella tidsaspekter (Victor i nutid samt Victors barndom) så lyckas han även smyga in återkommande ordpussel och poängterande meningsuppbyggnader som gör läsandet till sann underhållning.
Tråkigt nog kan inte berättelsen i Choke nå upp till textens nivå. Det är en sak att inte kunna identifiera sig med karaktärerna, men det blir mer tungläst när man slutar bry sig om vad som händer dem.
Eftersom jag inte läst Palahniuk tidigare finns det ändå en god chans att jag även kollar in resten av bibliografin. Och filmatiseringen av denna bok.

Inga kommentarer: