9 oktober 2009

Tack Thoreau, för russinbrödet!

Kafka gillade att besöka ett spa för nudister, men vägrade själv ta av sig badshortsen. Kurt Vonnegut avskydde sitt extraknäck som Saab-försäljare och var övertygad om att det var därför vi svenskar aldrig gav honom Nobelpriset. Och William S. Burroughs sköt ihjäl sin fru på sin egen fest, genom ett misslyckat Wilhelm Tell-stunt.
Det är bara några av de skrämmande, fascinerande och otroligt underhållande livsöden som några av de senaste århundradenas största författare gav oss. Robert Schnakenberg har samlat många fler i den stilfullt designade boken Secret Lives of Great Authors, en verklig glädje- och inspirationskälla.
Med tanke på svårigheten för oss svensklärare att göra lektionerna i litteraturhistoria spännande för eleverna, så kan det dessutom vara en verklig räddning. På måndag ska jag introducera Shakespeare för en klass gymnasietvåor, kanske börjar jag redan då. Men tills dess blir det till att dubbelchecka i annan facklitteratur. Det enda (tämligen viktiga) som boken egentligen saknar är nämligen källhänvisningar.
I april kommer uppföljaren Secret Life of Great Filmmakers, ännu en skräddarsydd bok för undertecknad.

Inga kommentarer: