8 september 2009

Grafiskt retrospekt: Mörkrets riddare

Som en komplettering av min tidigare lista över Batman-orienterade serieromaner jag läst kommer här två till. Båda är skrivna av Jeph Loeb och illustrerade av Tim Sale, samma duo som gjorde de två finfina verken The Long Halloween och Dark Victory.
Först ut är Haunted Knight, som vissa ser som en direkt uppföljare på de två nämnda berättelserna. Framför allt omslagens överensstämmelse föreslår den kopplingen och även om den mycket väl kan läsas fristående så är en tidigare förståelse för Bruce Wayne som karaktär en fördel att ta med sig. Själva storyn utspelar sig över tre separata halloweenhelger, där Batman tar itu med sedan tidigare bekanta skurkar. Gemensamt för de tre berättelserna är hur de gräver bakåt i tiden. Bruce minns för varje händelse tillbaka till tidpunkter i hans liv som gjort honom till den nästan fanatiske hämnaren han är idag. Särskilt den sista delen, som är en tydlig parafrasering av Charles Dickens klassiker A Christmas Carol, är väldigt tydlig på det viset. En klart läsvärd samling som kan sto stolt bredvid Loeb och Sales tidigare samarbeten.
Likaså är det med deras When in Rome, en berättelse som utspelar sig parallellt med delar av händelserna i Dark Victory. Skillnaden är att vi här får följa Catwoman (eller Selina Kyle som karaktären bakom masken heter) på jakt efter sitt familjeursprung i Italien. Berättelsen är lekfullt underhållande på ett annat vis än Loeb/Sales tidigare, mörka verk. Nackdelen är att de har svårt att balansera det med den vuxna tematiken. Storyn är våldsam, dialogen myndig och framför allt är den mer erotiskt laddad än någon av deras tidigare publikationer. Åtminstone som jag läst. Det känns som de står på tröskeln, på väg ut från dörren för serieromaner ägnade för yngre. Hade de tagit steget fullt ut, eller inte ställt sig där från första början, hade resultatet kunnat bli mer enhetligt. Ändå, ett rekommenderat komplement.

1 kommentar:

Den Lekande Människan sa...

Meow... man känner ett visst investeringsbehov =)