10 augusti 2009

Lågkulturens riddare

Frilansjournalisten och författaren Chuck Klosterman har på kort tid gått till att bli en av amerikas största populärkulturella profiler. I boken Sex, Drugs, and Cocoa Puffs: A Low Culture Manifesto (finns i svensk översättning: Sex, droger och kalaspuffar) har han samlat nästan ett tjog essäer om diverse, samtida kulturfenomen. Allt från coverband till internetporr.
Vissa delar av Klostermans samling är tämligen svårgreppade för oss européer. Exempelvis den där han framhåller fotboll som en totalt menlös sport och den amerikanska varianten som långt överlägsen. Eller den där han låter MTV:s The Real World stå som modell för alla dokusåpors sociala inverkan, trots att dess tittarsiffror är så gott som icke-existerande på den här sidan Atlanten och Big Brother, åtminstone i min mening, på ett mer uppenbart vis bär deras voyeuristiska essens (redan i namnet).
Å andra sidan samlar han många poäng i boken. Två favorittexter är den om hur frågan "What is reality?" ställs och besvaras i diverse Hollywood-rullar samt essän om lokaljournalistikens påverkan (och brist därpå). Den sistnämnda kändes nästan skrämmande sann.
Allt som allt en klart läsvärd samling, även om det inte alltid är enkelt att komma överens med Klostermans verklighet. Han skriver trots allt sina texter som om det inte finns något att diskutera, som att han bara konstaterar fakta. Vilket kan bli påfrestande. Å andra sidan beror det också på hur man besvarar just den frågan - vad är verklighet?

Inga kommentarer: