13 april 2009

Nördi schnördi fitness

I'll probably meet someone who thinks all I do is sit in my apartment, listen to LA gunshots, do shots of tequila and smoke pot. All day long. But I don't do that every day.
- Chuck Klosterman

Många delar av mig motsvarar arketypen av en nörd. Och då menar jag inte en ball nörd, en representerant för den klädtrend som växt sig stark de senaste åren. Jag menar den sorts nörd som i amerikanska high school-rullar fick ta emot spottloskor från footballagets hårdingar, medan han kravlandes plockade upp fysikböckerna som de vält honom ur famnen. Jag menar den sorts nörd som, trots en relativt tidig alkoholdebut (i ett desperat försök att nå upp till de coola killarnas status), hellre körde ett parti Drakar och demoner, diskuterade livet och universum eller konsumerade litteratur och film på helgerna.
Nu har mitt liv kanske inte sett ut på det viset, åtminstone inte exakt så. Men var dag visar mitt obotligt stora intresse för de mest irrelevanta saker, att nörden inte är tillfälligt inneboende. Dessutom har saker som kan uppfattas som typiskt "nördigt" blivit ren avslappning för mig. Matematik är det tydligaste exemplet. På gymnasiet läste jag naturvetenskaplig linje, med inriktning på matematik och datavetenskap. Samtliga matte- och programmeringskurser avverkades, fysik och kemi likaså. Jag har aldrig sett så många siffror, under så kort tid, vid något annat tillfälle i mitt liv. Det var, med stor sannolikhet, en bidragande anledning till att jag vände tvärt inför universitetstiden och läste svenska och litteraturvetenskap den nästkommande hösten.
Sedan dess återvänder jag till matematiken av helt andra anledningar. För rekreation. Kluriga pyssel och problem. Ibland skapar jag mig ett matematiskt huvudbry på egen hand, för att hindra hjärnan från att tänka på andra, mycket jobbigare saker. Mitt senaste verk är ett Excel-dokument, designat för min nyligen påbörjade tantträning - stegräknaren. Föga snyggt eller imponerande, men graden av nördighet är tydlig. Här får ni en skärmdump. Enjoy.

3 kommentarer:

Nina sa...

Heja dig! Är råimpad och ska försöka följa ditt sunda exempel. Kan för övrigt informera om att vår buddy Chuck springer/joggar (varje dag om jag inte minns fel). Tror på -10 i augusti, vi kör hårt baby!

Magnus sa...

Precis, därför jag valde just ett citat av honom. Inte just för joggingdelen kanske, men för det där med hur människor utifrån tolkar ens vardag jämfört med hur man själv tolkar den.
"-10"? Inte säker vad du menar, men tror jag tolkat det rätt. Köra hårt ska jag i vilket fall!

Den Lekande Människan sa...

You and Me Both (som Yazoo skulle sagt). Just matematik har dock aldrig varit mitt ämne, men väl Drakar & Demoner.
Det är skönt hur vi alla har olika "nördämnesstaplar" som över tiden brukar stiga, sjunka och stiga igen, beroende på massa olika saker :-D