28 mars 2009

Bakom ugglemasken

Filmkonceptet Watchmen har från ingenstans skapat en av de roligaste, mest informationsrika och snyggast utförda mockumentärerna jag sett på länge. Ett inslag ur ett CBS 60 Minutes-liknande tv-program (kallat The Culpeper Minute), där programledaren intervjuar karaktären Hollis Mason (även känd som den förste Nite Owl) om dennes autobiografi Under the Hood. Boken, och tv-inslaget, återberättar hur maskerade brottsbekämpare började dyka upp i landet och reaktionerna det väckte. Den täcker upp bakgrundsstorys för flera av karaktärerna.
Ett utmärkt komplement till fansen, men framför allt en oumbärlig nyckel för nytillkomna som tyckte det fanns för lite bakgrundsstoff i filmen. Den ungefär 40-minutiga kortfilmen kommer med all säkerhet ingå i den utlovat mäktiga dvd-utgåvan, tillsammans med en förlängd version av filmen som bland annat inkluderar Tales of the Black Freighter. Under the Hood ingår även på den enskilda dvd:n för den sistnämnda kortfilmen.

1 kommentar:

Den Lekande Människan sa...

Undrar om stycket med hur Rorschach fick sin mask är med i förlängda dvd:n?
Storyn är ju intressant eftersom episoden inspirerats av verklighetens Kitty Genovese och människans förmåga att ibland inte bry sig/agera ("någon annan gör det säkert...").