23 februari 2009

Röda mattan 2009

Klockan 00:55
--------------------
Oscarsnatten har inletts! Ska bli spännande att se hur länge jag orkar hålla mig vaken.

En liten utvärdering inför prisutdelningen:
  • Användarna på IMDb, som röstade fram sina favoriter i veckan, delade min filmsmak till 70%, men kunde å andra sidan bara rösta i tio kategorier. Till skillnad från mig så ville de ge pris till Kate Winslet i den bästa kvinnliga huvudrollen (för The Reader), Slumdog Millionaire för bästa anpassade manus (min favorit The Reader hamnar faktiskt sist i den omröstningen) och Wall·E för bästa originalmanus.
  • Veras gissning inför prisutdelningen liknar min lista till ungefär 31%. Men så var hon också snäppet mer imponerad av The Curious Case of Benjamin Button än undertecknad, vilket ändrar mycket!
Klockan 02:07
--------------------
För någon vecka sedan visade det sig att mor och far inte har Kanal 9 i huset, så vi har fått följa starten av Oscarsgalan på tyska Pro Sieben. Som tur var har de den goda smaken att helt byta till ABC:s sändningssignal lagom till själva prisutdelningen.
Just nu snackar gaygubben från Project Runway med folket på röda mattan.

Klockan 02:22
--------------------
Johanna och TeresaWeird Science har listat sina favoriter OCH sina gissningar på akademiens favoriter på siten. Bland filmerna de gillar stämmer min lista överens till 33%, bland gissningarna till 50%.

Klockan 02:38
--------------------
Min respekt för Hugh Jackman som underhållare har just fördubblats. I en slags musikalcabaré sammanfattar han filmåret med otroligt träffsäkra skämt. Bäst är biten om The Reader, som han påstår att han inte har hunnit se inför galan!

Klockan 02:49
--------------------
Bästa kvinnliga biroll: Penélope Cruz. Swing and a hit på första priset, nu är det igång!

Klockan 02:57
--------------------
Tina Fey och Steve Martin visar sig utgöra ett väldigt träffande radarpar. Komisk timing upphöjt till två, så att säga.
Bästa originalmanus: Milk. Inte vad jag var ute efter, men inte oväntat. Fantastiskt tacktal av Dustin Lance Black.
Bästa manus efter förlaga: Slumdog Millionaire. Attsingen, The Reader ska det ju vara!

Klockan 03:07
--------------------
Bästa animerade film:
Wall·E. Det kanske mest självklara priset på hela galan.

Klockan 03:10
--------------------
Bästa animerade kortfilm: La Maison en petits cubes. Feltippat av mig (har bara sett två rullar i kategorin), men underbart att inte Pixar regerar hela kategorin! Presentatören Jack Black skämtade själv om att de är ett säkert bettingkort om man väl tjäna pengar på galan.

Klockan 03:18
--------------------
Bästa scenografi:
The Curious Case of Benjamin Button. Tight kategori, värdig vinnare.
Bästa kostym: The Duchess. Pompa och ståt brukar gå hem i kategorin, som sagt.
Bästa smink: The Curious Case of Benjamin Button. Hade varit största chocken hittills om inte den här rullen vunnit. Talet var dock det tråkigaste hittills. En rabbellista med namn, läst uppifrån och ner.

Klockan 03:36
--------------------
Ben Stiller gör en klockren imitation av den nye, musikerexcentriskt (mer än vanligt) tillbakadragne Joaquin Phoenix.
Bästa foto: Slumdog Millionaire. Själv gillade jag inte den färgplåttriga bildmischmaschen i rullen, men visst anade jag att det skulle gå hem hos juryn.

Klockan 03:48
--------------------
Seth Rogen och James Franco sketchar med sina karaktärer från Pineapple Express = roligt! En liten gliring till att de nominerade filmerna på galan sällan är de bästsäljande på marknaden.
Bästa kortfilm: Spielzeugland. Inte sett en enda film i kategorin, men grattis Tyskland till åtminstone en vinst! (Tror ju inte det blir nån i utländska långfilmskategorin.)

Klockan 04:10
--------------------
Bästa manliga biroll: Heath Ledger. Det alla hade önskat sig och många hade förväntat sig skulle hända, hände. Hjärteskärande tacktal av familjen därtill, inte ett öga torrt i salongen.

Klockan 04:18
--------------------
Bästa dokumentär:
Man on Wire. Otroligt välförtjänt, spexaren Philippe Petit själv hottar upp tacktalet dessutom!
Bästa dokumentära kortfilm:
Smile Pinki.

Klockan 04:20
--------------------
The Hives
får vara med på ett hörn när Tick Tick Tick Boom ackompanjerar återblicken över actionrullar under 2008.
Bästa specialeffekter:
The Curious Case of Benjamin Button. Lite oväntad vinst ändå mot så uppenbart starka motståndare. Men Benjamin Button verkar vara klart mycket mer effekttyngd än vad jag först trodde, så kudos helt klart.
Bästa ljudklippning: The Dark Knight. Min favorit som sagt, så ord är överflödiga från min sida. Värdig vinnare.
Bästa ljud: Slumdog Millionaire. En överraskning, åtminstone för mig. Kunde tänka mig två, tre andra nominerade i kategorin före denna. Men ett av de roligaste tacktalen åtminstone, med andfådda vinnare som sprang ner till scenen av lycka!
Bästa klippning: Slumdog Millionaire. Det var nästan anyone's race i kategorin, men som jag själv resonerade så ligger nog Slumdog snäppet högre i klippkvalitet.

Klockan 04:40
--------------------
Hederspris till Jerry Lewis för sina insatser för att stöda sjuka barn genom karriären. Jag och mina syskon såg väldigt mycket Jerry Lewis-film när vi var små, främst de där han spelade mot radarpartnern Dean Martin. Så det känns lite underligt att se honom nu på ålderns höst (going on 83).

Klockan 04:50
--------------------
Bästa musik:
Slumdog Millionaire. Njää, det här var långt från min favorit i kategorin. Sist bland de nominerade, för min del.
Bästa låt: Slumdog Millionaire (Jai Ho). Ganska tråkiga nomineringar och ändå tog nog den tråkigaste av de tre hem priset. Lite tråkigt.

Klockan 05:07
--------------------
Bästa utländska film: Okuribito (Japan). Största överraskningen hittills, helt klart! Eftersom jag inte sett vinnaren kan jag inte avgöra om det är välförtjänt eller ej, men jag höll tummarna starkt för tre helt andra rullar.

Klockan 05:12
--------------------
Minnesstunden för de i filmindustrin som gått bort under året. Många stora namn, precis som förra året. Paul Newman får avsluta kollaget.
Bästa regi: Slumdog Millionaire. Välförtjänt för Boyle, som måste ha dragit i otroligt många trådar för att få ihop den här rullen! Otroligt ödmjuk personlighet, dessutom. Gör till och med en studs som Tiger i Nalle Puh när han tar emot priset, efter ett gammalt vad med sina barn.

Klockan 05:27
--------------------
Bästa kvinnliga huvudroll: Kate Winslet. Statistiken vann, skulle jag vilja sammanfatta det som. Hennes roll i The Reader är långt från hennes bästa prestationer, med sin tyskbrutna brittengelska (undrar fortfarande varför hon inte nominerades för Revolutionary Road istället), men efter fem lottlösa nomineringar var det nog dags att bli något större.
Bästa manliga huvudroll: Sean Penn. Det stod mellan honom och Rourke, nästan flip of the coin. Båda nominerade för fantastiska insatser. Penn avslutar till och med sitt tacktal med en homage till sin störste konkurrent i kategorin, sportsligt!

Klockan 05:50
--------------------
Största priset presenteras av Steven Spielberg. Visst har han stått där förut vid samma tillfälle?
Bästa film: Slumdog Millionaire. En tydlig storfavorit hos juryn iår. Ingen överraskning om man sett resten av galan.


Klockan 14:55
--------------------
Gick bättre än jag trodde att sova efter uppesittandet! Nästan sju timmar fick jag ihop.
Jag kommer ändå glömma att nämna så otroligt mycket från nattens prisfest, så här är åtmisntone en liten sammanfattning:
  • Min smak överensstämde med juryns till 45%. Och precis som jag gissade så plockade Slumdog Millionaire en hel drös med priser utöver de kategorier jag själv höll med om.
  • De tre största överraskningarna (i fallande ordning) var kategorierna Bästa utländska film (har inte sett japanska Okuribito, men den har knappt varit med i förhandssnacket alls och hade grymma konkurrenter att stå upp mot), Bästa animerade kortfilm (mest för att Pixar vanligtvis gör/får guld av allt de rör vid) och Bästa manliga huvudroll (som var en väldigt tight kamp och inte någon direkt chock, men en otrolig majoritet hade ändå förväntat sig ett pris till Rourke).
  • En fantastisk show med väldigt träffsäker humor! Det var egentligen bara det tråkiga musikalmedleyt nånstans mitt i (med Beyoncé som gästartist) som fick mig att gäspa rejält. Tacktalen höll också suverän klass (till största del) och det fanns flera snyfttillfällen för den känslige (kanske främst när Heath Ledgers familj tog emot hans birollspris).

1 kommentar:

Den Lekande Människan sa...

Priset för bästa Oscarsrapportering går till... frrrr... trumvirvel... frrrr... - Home from Hole!

Också kul att läsa uppladdningen och gissningarna innan.
Hur hinner du se all film, människa?