22 januari 2009

Le Penseur 2.0

Istället för att bara återskapa/-berätta andra personers konst och uttryck tänkte jag slänga upp en egen skapelse. Häromdagen avslutade jag mitt senaste (och hittills största) skrapkartongverk. Vet fortfarande inte om skrapkartong är det korrekta ordet, har inte hittat något annat namn för det någonstans. För de som inte är bekanta med materialet så är det någon form av vit (gips-?)kartong med en yta av svart tusch över. När man skrapar bort tuschytan med en skalpell eller liknande så får man fram den kontrasterande vita färgen. Just till den här bilden så har jag utgått från ett foto på min bror Niklas, när vi drack kaffe vid påsk förra året.
Jag gillar materialet för att bilderna får en väldigt grafisk, serieliknande ton. Har en del äldre, mindre (men ack så tidskrävande) verk som hänger inramade. Får presentera dem vid senare tillfälle.

Ni får ursäkta den lite halvkassa bildkvalitén, kartongbiten var för stor för min scanner så jag fick fotografera den i befintligt ljus.

----------

In other news: Oscarnomineringarna är släppta. Återkommer med längre funderingar i samband med mina gissningar i kategorierna. Måste se fler av de nominerade filmerna först.

7 kommentarer:

Regina sa...

Imponerande snyggt! Fina kontraster mellan vitt och svart. Hur har du gått tillväga när du använt fotot som en mall? Det är verkligen likt Niklas.

Magnus sa...

Det är flera små steg. Den största omarbetningen av fotot, för att ge ett mer serieliknande uttryck, sker i Photoshop. Sen skriver jag ut bilden på ett vanligt papper för att lättare använda den som mall när jag skrapar.
Fick en bunt skrapkartongsark i julklapp 2007, så jag kommer experimentera mer framöver. Du såg kanske de små bilderna jag hade i lägenheten?

Lyxunge sa...

Fräsigt, har aldrig sett såna där kartonger, vore skoj att testa.

Nu har jag börjat läsa Maus. På årsdagen av Auschwitz stängning. Fast jag började ju läsa innan iofs...

Magnus sa...

Hehe. Bra timing är allt. Ska ta tag i den inom en snar framtid även jag. Har du också utgåvan med båda böckerna i en?

Lyxunge sa...

Jajjemen, enklast så! Har läst 50 sidor och gillar't!

yoenes sa...

Det här var ju löjligt snyggt Magnus! Titta över på min blogg som legat i träda och följ den spännande utvecklingen i On The Cinnamon-serien. En ny stripp varje dag är tanken. Och lyssna för all del på www.onthecinnamon.jonaslindskold.se om du inte har gjort det!
/Jonas

Anonym sa...

sjukt snygg! jag sitter själv med en bilduppgift som jag har i skolan. Så kom denna upp. Tänkte måla av den först för den var så sjukt snygg , men det ska jag inte göra. Tack för insperationen iallafall nu vet jag precis vad jag ska göra