30 juni 2008

"Take no prisoners, comrades!"

Aaaaargh! Contact!
- Niklas spelar CoD4 på bäst Alien-manér.

De senaste veckorna har mitt intresse för spel väckts till liv på allvar igen, vilket jag snackat lite löst om i ett tidigare inlägg. Denna interaktiva och väldigt underskattade del av populärkulturen nådde främst ett nytt high i mitt liv när jag införskaffade ett Xbox 360. Plötsligt ligger spel och tillbehör spridda runt TV:n och olika spelmagasin på golven i flera av rummen hemma.

Jag och mina bröder är slående överens om att Call of Duty 4 måste vara det bästa multiplayerliret på evigheter. Troligtvis sedan Starcraft. Så pass bra att mina övriga spel i stort sett stått orörda. Rollspelsnörd som jag är har jag emellertid snart kört igenom Lost Odyssey och införskaffat Mass Effect.

Inom en snar framtid kommer mitt spelintresse nå något av en nostalgitripp när två efterlängtade treor släpps. I rollspelsgenren såklart. Fallout 3 och Diablo III.

--------------------

Har i brist på ork, tid och självinsikt lagt till mig en yvig och spretig skäggväxt a la Che Guevara. Eller Skäggivara, som min mor säger.

--------------------

Min personliga färdmätare med VF-bilarna i sommar ligger just nu på 823 kilometer. Ett snitt på 68,6 kilometer per dag.

26 juni 2008

¡El fútbol es fantástico!

En perfekt uppställning till semifinalerna. Vem som än tar hem fotbolls-EM kommer ge mig ett leende på läpparna. Skrällarna och glädjespelarna i Ryssland och Turkiet. Mitt halvsläkte i Tyskland. Stackarna från Spanien.

Berlin måste ha kokat över igår när Tyskland med nöd och näppe tog sig som segrare ur semin. Det som ibland brukar kallas Turkiets näst största stad är en salig blandning av båda nationaliteter. Det kommer bli ren glädje att följa turneringens sista matcher.

17 juni 2008

School's out for summer

16 juni 2008

Bildextra: VF - Första veckan

13 juni 2008

Too cool for school

Daniel: Tror du man får några brudar med en vattenskoter?
Nina: Det beror väl på vilken sorts brudar du vill ha.
Daniel: Nakna brudar.
- I ärlighetens namn.

Är mitt uppe i min tiodagars jobbvecka. Igår övergick jag som sagt från språklärare till lokalreporter, hastigt och lustigt. Hann precis att åka på niornas avslutningsceremoni efter jobbet och på sätt och vis se eleverna skörda den frukt jag sått åt dem under terminen. Man kan inte göra alla nöjda, men jag tror de flesta uppskattade innehållet i de utdelade kuverten.

Sista veckorna har varit otroligt händelserika, men stressiga. Förutom det självklara pappersarbetet som följer provrättningar och betygsättning, så har det varit diverse utflykter och äventyr med eleverna i nionde klass. Näst sista veckan åkte vi på skolresa till Oslo, där vi såg olycklig kärlek på Munchmuséet, en otrolig utsikt från Holmenkollen och ståtlig nudism i Vigelandsparken. Här åt jag också en formidabel pastasallad på det gamla rådhustorget, med pesto och toscanaskinka. Men kostar den 15o norska ska den väl såklart smaka därefter också.
Samma helg drog min mors tyskagrupp till Berlin (jag var inte med, men fick hålla lektion i extra stor skala med de kvarblivna studenterna) och den avslutande tiden har vi lagat mat tillsammans på Klassens dag och gått på den traditionsenliga Nattvandringen.

För de som inte känner till Nattvandringen så är det precis vad det låter som. En handfull lärare tar med sig alla niondeklassare från Kyrkhedens skola på en nattslång vandring, någon gång i den sista veckan. Klockan halv nio på tisdagskvällen gav vi oss iväg. Senast jag gjorde vandringen var på försommaren år 2000, då själv som elev. Årets upplaga skilde sig från min tidigare omgång på framför allt två sätt:
  1. Det blev kortare vandringstid och mer tid för "camping" och grillning mitt i natten. Eleverna blev ganska springiga efter några timmar vid sjön Ämten, men det var nog en nyttig övning i tålamod för dem.
  2. Det var de hemsökta knottens natt. Vid tillfällen lekte jag al-Qaida-medlem med min halsduk för att skydda knoppen.
När jag kom hem och duschade runt tio på förmiddagen luktade min kropp aromatkrydda, marinerad av svett och grillstank. Mitt ansikte ömmade likt efter en rejäl solbränna, men anledningen var de hundratals knott- och myggbetten.
Niornas avslutningsceremoni i Ekshärads kyrka var en trivsam tillställning, även om rektorn valde att ta upp den något onödiga vandalism som skolan hade drabbats av under den föregående natten. Även den ett ovälkommet resultat av en gammal skoltradition, där avgångsklassen vanligtvis smyckar skolan med ballonger, serpentiner och liknande under den sista natten.

När jag idag återbesökte kyrkan och avslutningsceremonin för klasserna 6 till 8, bad flera elever om min fortsättning som lärare i höst. Och visst kan jag tänka mig fler terminer, men det är ju tyvärr inte mitt beslut.

7 juni 2008

The further I go, the less I know

Jon: Fånga bollen då!
Rickard: Ja, men det är svårt just nu. Alkoholen du vet.
Daniel: Prata inte skit om alkoholen!
- Brännboll i Hagfors.

En knapp månads bloggtorka möter sitt slut, till en början med denna lilla teaserpost. Under den kommande veckan övergår jag från språklärare för högstadiet till lokalreporter för Nordvärmland. I samband med det kommer troligtvis även fritidsskrivandet få sig en skjuts.

Det blir också en sammanfattning i bild och ord av den hektiska sista månaden på Kyrkhedens skola.

Under tiden ska ni inte missa Riddare E:s spontanbloggande på min Facebook-wall!