12 februari 2008

Klass 9A

Av många anledningar, men kanske främst för att jag känner igen mig så väldigt mycket från min nuvarande arbetssituation, vill jag rekommendera SVT:s nya dokumentärserie! Såg just första avsnittet (av 13) och insåg att den kommer bli en högst välkommen följeslagare, nästan hela terminen ut.

Programbeskrivning från SVT:s hemsida:

Klass 9A på Johannesskolan i Malmö får sina ordinarie lärare utbytta mot några av landets främsta pedagoger. Målet är extremt högt ställt: i slutet av terminen ska klass 9A vara en av landets tre bästa. Efter att Skolverket riktat betydande kritik för bristande måluppfyllelse var skolan för drygt ett år sedan nedläggningshotad.

Under höstterminen 2007 jobbar de nya lärarna och eleverna mot att klassen ska bli en av de tre främsta niorna i landet. Allt följs dokumentärt och alla mål som föreskrivs i skolplanen ska uppnås. Med högt ställda mål, dokumenterat framgångsrika lärare och ett tydligt regelverk får eleverna i Klass 9A en chans som kan förändra deras liv för alltid. Samtidigt blir satsningen en utmanande och inspirerande resa för all personal på Johannesskolan.

Dokumentärserien Klass 9A är en nutidshistoria, berättad ur elevernas perspektiv. Den handlar om drömmar som väcks till liv och en insikt om att det mesta i livet faktiskt är möjligt, bara man har rätt förutsättningar.

Och nej, man behöver inte vara lärare eller högstadieelev för att känna sig tilltalad. En viktig samtidsskildring för alla yrken och åldrar, tisdagar kl. 21:30 i SVT1.

Inga kommentarer: