30 juli 2010

Low fidelity in high fidelity


Falun
Originally uploaded by Magnus Bergström
Mitt egentliga mål med lediga dagar, framför allt under sommaren, brukar vara att skriva oftare. Det är ingen plikt jag känner, utan något jag vill göra. Men återigen har sommaren tagit med sig massor av annat som distraherar mig från skrivandet, men samtidigt inspirerar för framtida texter. Senast om två veckor, när jag är tillbaka från Berlin, borde blogginläggen alltså komma mer frekvent. Tack för ert tålamod.
Mycket foto blir det såklart som håller mig från att skriva, långa ljusa dagar ger långa ögonblick av möjligheter. Fast förutom att knäppa nytt så får jag under denna säsong också större lust att omarbeta några av mina gamla bilder. Här får ni därför ett omarbetad porträtt på min gode vän Pär, som jag knäppte digitalt tidigt förra året och för några veckor sedan redigerade för att ge en känsla av vändframkallad film som exponerats i en gammal plastkamera. Kommentarer och funderingar mottages gärna.

19 juli 2010

"I specialize in a very specific type of security. Subconscious security."


Christopher Nolan hajpas återigen rejält i Hollywood. Hans senaste film Inception har, precis som The Dark Knight gjorde, gått och rört om rejält genom att dra hem otroligt fin kritik och bland annat hamna i topp fem på den någorlunda ansedda IMDb Top 250-listan. Inception har lyfts fram som ett fenomen, ungefär som The Matrix när den kom. De båda filmerna har också mycket gemensamt, som att de är baserade på originalmanus och hanterar drömmar som koncept med en scifi-fond.
Filmen har premiär i Sverige på fredag (undertecknats födelsedag). Hade otroliga förväntningar redan innan recensionerna började rulla in, så nu måste jag försöka tagga ner dem lite innan jag ser den i början på nästa vecka.

17 juli 2010

They go to a lake of fire and fry

Nyligen framkallade jag min första film i mellanformat, knäppt med en mycket fin Zeiss Ikon Nettar som jag budade hem på Tradera i höstas. Kameran är nästan en antikvitet, vad jag kan hitta är den tillverkad på tidigt 50-tal.
Jag gillar det kvadratiska formatet som 6x6-exponeringar ger, så det kommer troligtvis bli en hel del experimenterande med Nettarn. Svartvita porträtt är särskilt tilltalande i formatet, men för tillfället har jag laddat den med en diarulle från Kodak. Blir förhoppningsvis några färgmättade porträttbilder i slutresultatet, oavsett om jag väljer att vändframkalla eller inte.

Rysk plast kan än


Leaving
Originally uploaded by Magnus Bergström
Lite backtracking på gånget fotograferande igen! Nu när sommaren är tillbaka blir det extra mycket färgfoto, vilket samtidigt innebär att min kära Lomo Smena 8M får jobba en del igen.
Här ser ni ett bildexempel från kamerans senast framkallade rulle, som mest innehöll bilder från förra sommaren och hösten. Laddade bakeliten med ännu en Fuji Superia (grymma, mättade färger) innan jag och några vänner drog till Berlin över påskhelgen, den rullen har några exponeringar kvar men håll er uppdaterade för en glimt av resultatet framåt slutet av sommaren!

8 juli 2010

"They think it's all over!"

Stiltje i bloggen. Min VM-koma intensifierades rejält de gångna veckorna, då det tyska landslaget kämpade sig fram genom slutspelet på ett extraordinärt sätt (4-1 mot England, 4-0 mot Argentina). De som är någorlunda sportintresserade har nog snappat upp att de igår förlorade semifinalen med uddamålet (den tredje raka 1-0-segern för Spanien i finalspelet, vilket inte helt omöjligt även kan bli slutresultatet i finalen mot Holland). Fans och spelare var förkrossade, eftersom de såg potentialen hos det ofattbart unga laget att gå hela vägen.
Själv är jag fortfarande upprymd av tyskarnas spel och längtar redan till kommande EM- och VM-turneringar, för landets fotbolls- och talangtillväxt är närmast overklig i nuläget. Många av de stora talangerna från detta mästerskap (Özil, Müller, Badstuber, Kroos m.fl.) är dessutom fortfarande så unga att de kan delta i nästa U21-EM, vilket än en gång är helt ofattbart.
Jag tackar redan nu för uppvisningen i Sydafrika och håller tummarna för en bronspeng på lördag. Kanske även att Klose får sätta ett (eller t.o.m. två) mål mot Uruguay och såmed tangera (eller gå om) Ronaldo (f.d. landslagsspelaren för Brasilien, vill säga) som den meste målskytten i VM-historien.