28 oktober 2009

Crossing over

Ibland är det befriande att skapa något nytt av något gammalt. Jag satt därför och bläddrade i en bunt gamla fotografier på datorn och skapade (ungefärligt) vändframkallade versioner i Photoshop. Jag hade sparat ett hemkomponerat kurvlager sedan tidigare. Här är ett urval personliga favoriter från den senaste omgången.
Om bildernas färger känns bleka så kör ni antagligen en webbläsare som inte har korrekt inställd "color management". Har själv länge undrat varför mina foton på Blogger varit så olika och urvattnade jämfört med de i Photoshop, trots att färgprofilen skulle ha stämt. Fick ställa in profilen i Firefox manuellt. Jämför gärna de här bilderna med versionerna på Flickr. De verkar köra en egen bearbetning så färgerna alltid stämmer, oavsett läsare.

23 oktober 2009

Arga leken börjar nu!

Jon Ronson gästade Skavlan under fredagen och jag kände mig tvungen att tipsa om hans mycket underhållande bok The Men Who Stare at Goats! En helgalen, men enligt författaren också helt sann, resa genom en gren av den amerikanska militären som koncentrerar sig på övernaturliga fenomen och försöken att omsätta dessa i militär krigsföring.
Ronsons besök i SVT är troligtvis till stor del på grund av den stundande biopremiären av bokens filmatisering. Senaste trailern lovar åtminstone en väldigt rolig filmkväll.

"Everything sounds better auto-tuned!"

Dagens Nyheter skrev nyligen om Gregory Brothers, som "auto-tunar" (lyssna på Kanye West så fattar ni vinken) nyhetsankare och politiker från tv-sändningar och gör låtar av resultatet. Har suttit och lyssnat hela morgonen, väldigt beroendeframkallande!

22 oktober 2009

We live and die and anything else is just delusion

Victor är intelligent över normalbegåvningen, men hoppade en gång i tiden av läkarutbildningen för att ta hand om sin döende, anarkistiska mor. Nu har han ett förnedrande arbete i en renässansby, i ett ständigt pågående rollspel med tidsenlig bestraffning för all form av anakronistiska överträdelser. Ändå räcker inte pengarna till för att betala mammans dyra behandling. På kvällarna lurar han därför in restaurangbesökare i en beroenderelation genom att låta dem rädda honom från att kvävas av maten. Tyngd av ångesten som människorna runt omkring alstrar så har han svårt att ens palla med motgångarna i sitt eget liv. För att inte tala om sitt stegrande sexberoende.
Chuck Palahniuk ska ha en stor eloge för sitt effektiva sätt att skriva. Förutom att föra storyn vidare i två parallella tidsaspekter (Victor i nutid samt Victors barndom) så lyckas han även smyga in återkommande ordpussel och poängterande meningsuppbyggnader som gör läsandet till sann underhållning.
Tråkigt nog kan inte berättelsen i Choke nå upp till textens nivå. Det är en sak att inte kunna identifiera sig med karaktärerna, men det blir mer tungläst när man slutar bry sig om vad som händer dem.
Eftersom jag inte läst Palahniuk tidigare finns det ändå en god chans att jag även kollar in resten av bibliografin. Och filmatiseringen av denna bok.

21 oktober 2009

"The day after my birthday is not my birthday, mom!"

Flight of the Conchords nya album I Told You I Was Freaky finns nu Spotify, med ett urval låtar från den andra (och sista?) säsongen av serien! Första spåret på plattan är en personlig favorit:

19 oktober 2009

True Stories - Kapitel XVII: Preferenser

[Stjerneskolan i Torsby, en elev lånar ett till synes odugligt sudd av sin klasskamrat]
Elev 1: VAD FAN ÄR DET HÄR FÖR DÅLIGT SUDD!?
Elev 2: Det luktar plommon.

17 oktober 2009

Wargames

Ett av mina foton från senaste Berlin-besöket är med och tävlar om schyssta resor hos Seat24 (och ligger i skrivande stund etta bland besökarnas röster). Klicka på bilden om ni vill vara med och rösta!

14 oktober 2009

Skambud for the win!

Fiskade hem det här gänget med kameror för bara tvåhundra spänn på Tradera! Kommer åtminstone att behålla Minolta XG-1:an (den jag använt tidigare har ju som sagt en ljusläcka, troligtvis genom en kärvande slutare) och den fina Zeiss Ikon Nettar, en grymt smidig mellanformatskamera i bälgmodell. Båda verkar på första anblick att fungera felfritt, inklusive den grymma ljusmätaren i Minoltan, återstår att köra en rulle genom varje för att undersöka resultatet.
Nämnda kameror går för några hundralappar styck när de säljs separat, så det kändes som ett redigt kap!

11 oktober 2009

Nu är det klart!

Louis CKChinateatern den 15 november! Fixade grymma sittplatser till billig peng.

9 oktober 2009

Tack Thoreau, för russinbrödet!

Kafka gillade att besöka ett spa för nudister, men vägrade själv ta av sig badshortsen. Kurt Vonnegut avskydde sitt extraknäck som Saab-försäljare och var övertygad om att det var därför vi svenskar aldrig gav honom Nobelpriset. Och William S. Burroughs sköt ihjäl sin fru på sin egen fest, genom ett misslyckat Wilhelm Tell-stunt.
Det är bara några av de skrämmande, fascinerande och otroligt underhållande livsöden som några av de senaste århundradenas största författare gav oss. Robert Schnakenberg har samlat många fler i den stilfullt designade boken Secret Lives of Great Authors, en verklig glädje- och inspirationskälla.
Med tanke på svårigheten för oss svensklärare att göra lektionerna i litteraturhistoria spännande för eleverna, så kan det dessutom vara en verklig räddning. På måndag ska jag introducera Shakespeare för en klass gymnasietvåor, kanske börjar jag redan då. Men tills dess blir det till att dubbelchecka i annan facklitteratur. Det enda (tämligen viktiga) som boken egentligen saknar är nämligen källhänvisningar.
I april kommer uppföljaren Secret Life of Great Filmmakers, ännu en skräddarsydd bok för undertecknad.

Crash from the past

Backstreet Boys på besök hos Conan O'brien kändes som när pinsamma farbröder härmar Idol.

Blast from the past

Må vara att det dög för Svennis och Nina på deras tid (00:20:20 in i klippet)...

7 oktober 2009

Medium rare

Här är vad jag pillrat med de senaste dygnen! Komplett med bakstycken för såväl mellanformatsfilm som polaroid. Fick några paket direktbildsfilm med mig också, de har gått ur datum för ungefär fem år sedan men ger fortfarande ifrån sig någorlunda bilder (kemikalierna i paketet som satt i bakstycket var helt uttorkade).
Fotoexempel kommer när jag knäppt upp en bunt!

3 oktober 2009

Grafiskt retrospekt: Mannen

Redan på förhand kände jag att serieromanserien (om man kan säga så) Y: The Last Man gav sig in på en väldigt vågad tematik. Författaren Brian K. Vaughan och illustratören Pia Guerra återberättar ett scenario lånat från självaste Mary Shelley, om ett världsomspännande fenomen som vid ett och samma klockslag utrotar samtliga av jordens manliga däggdjur. Alla utom Yorick Brown, en New York-bo i tjugofemårsåldern med stort intresse för utbrytarkonster, och hans likaledes hankönade husdjur, kapucinapan Ampersand.
Utifrån den framtidsbilden mynnar det hela ut i en slags roadtrip, där de båda reser från amerikansk öst- till västkust tillsammans med regeringsagenten 355 och genetikern Dr Allison Mann för att lösa mysteriet kring Yoricks överlevnad och samtidigt hitta nyckeln till människosläktets överlevnad.
Det vågade i den här storyn är hur man behandlar jämställdhetsdiskussionen mellan könen. Denna debatt må inte vara lika utbredd på andra sidan Atlanten, men redan i de första kapitlen råkar karaktärerna ut för högst tveksamma situationer i frågan. Yorick är inte alltid särskilt storsint trots sin annorlunda ställning på planeten, utan lyckas ibland, utan större eftertanke, slänga ur sig kommentarer vilka vi läsare kan uppfatta som relativt mansgrisiga. Samtidigt jagas de fyra huvudkaraktärerna under den tidigare delen av sin resa av en grupp aktivister som kallar sig "The Amazons" - en gäng kvinnor som tror att den världsomspännande epedemin inte var någon tillfällighet, utan en bestraffning mot det manliga könet för hur de har behandlat såväl det motsatta som andra människor i stort. Deras reaktion när de får höra om Yoricks överlevnad blir därför, av osannolik anledning, att han måste dö till varje pris, så hans säd inte kan nyttjas för att avla nya "monster". Deras åsikt är med andra ord att mannen föds ond, inte att vi präglas av vår miljö. Huruvida detta ska ses som en rationell tanke, eller ett resultat av det kaos som världen hamnat i efter y-kromosomens död, är aldrig något som tas upp. Ett kaos som å sin sida är mer förståligt, efter att författarna tidigt sammanfattat hur många procent av jordens piloter, markägare, politiska världsledare och börsmäklare (för att nämna några attribut) som var män, före katastrofen. Uppenbart ojämställda siffror, som bäddar för ett minst sagt problematiskt maktskifte.
Vaughan lyckas emellertid rädda upp den tvivelaktiga hållningen till manligt och kvinnligt en bit in på det andra samlingsalbumet, efter att Yorick har fått genomgå hårda prövningar och fått känna på ansvarets hårda tryck från omgivningen.
Guerras teckningsstil känns vid tillfällen lite för ren och "barnslig", särskilt när böckernas innehåll blir allt mer explicit, men det är ändå en klart läsvärd serie med potential att växa. Hittills har jag läst två av de fem hårdpärmssamlingarna (varav den tredje utkommer i april 2010), men alla 60 lösnummer finns redan ute och även samlade i tio paperbacksamlingar.
New Line Cinema har säkrat filmrättigheterna och D.J. Caruso (Disturbia, Eagle Eye) verkar stå klar som regissör. Om Shia LaBeouf och Alicia Keys kommer spela Yorick respektive Agent 355, enligt producenternas önskemål, återstår att se.

2 oktober 2009

Revueflex 3000 SL - Fjärde rullen

En Kodak Tmax 100 Pro, sju och ett halvt år gammal. Kodaks svartvita rullar är bland mina absoluta favoriter, grymt bra korn i alla ISO-former. Och nog för att den här tyskjapanska stridsmaskinen är tung att bära med sig, men den hanterar ljuset och skärpan väldigt bra även på låga bländartider och längre slutartider.
Mer högupplösta versioner finns som vanligt Flickr!

1 oktober 2009

"The supergirl who's got excellent taste in literature..."

Bilden är från det senaste avsnittet av Heroes. Även om de bara pratar smått kring boken och inte om dess innehåll så tyckte jag mig känna igen bilden på baksidan väldigt väl!
Nördischnördi!