26 februari 2007

I want something good to die for, to make it beautiful to live

Jag har haft så jävla ont i huvudet idag! Jag kan inte göra någonting som är för ansträngande utan att det spränger. Som när jag skulle runka förut, jag blev tvungen att sluta! Och jag gillar inte att sluta runka...
- Daniel har sjukdomsångest.

Den går nu mot sitt slut. Vissa insikter har träffat mig under min tid i Karlstad. Mitt liv är lite som en dator med missplacerad omstartsknapp, som jag hela tiden råkar komma åt. Det var länge sedan jag fick känna att jag verkligen "bodde" någonstans. Vid varje plats jag varit bosatt på sedan gymnasiet så har jag redan vid inflytten sett utditot komma i rasande fart. Mitt kappsäcksliv de senaste åtta veckorna har bara stärkt känslan av otillhörighet.

När jag konfererar med mig själv om livsmål och drivkraft blir jag än mer orolig. Hoppet om att en dag komma åt något som jag ändå alltid har sett som ouppnåeligt i mitt liv, är lite som att äta glass med ögat eller fiska utan bete; slöseri med tid och bara plågsamt mot sig själv.

Den ena sidan av mig inser att jag aldrig har begärt mycket av livet. Den andra sparkar sig själv i magen och säger till att sluta klaga över det ont som aldrig funnits.

Jag går ibland och tänker likadant, så blir det fel ändå.

23 februari 2007

Det man inte vet, ska man inte skriva om

Intressant det där hur nätupplagor av tidningar ibland använder sig av osäkra uppgifter och rättar det i efterhand. Som en av dagens artiklar på DN.se. Den har bytt rubrik redan några gånger nu.

Någon gång imorse: 26 åldringar dog i brand
För en timme sedan: 27 åldringar dog i brand
Just nu (kl. 10:54): Många åldringar dog i brand

Antalet anges i den senaste versionen som "omkring 25 dödsoffer". Visst är det väl bra när man kan ge purfärska nyheter via nätet, men är det inte dumt att först ange en exakt siffra för att sedan komma med ett diffust dito?

22 februari 2007

Senaste dagarnas skörd

Glömde länka till min grej som var med igår, så jag slänger upp det tillsammans med dagens text nu. Väldigt lättsam läsning som vanligt.

19 februari 2007

Roligt i jobbsökardjungeln

I letandet efter sommarvikariat kan man ibland snubbla över direkta och roliga arbetsplatsannonser. Som denna statistroll i en SVT-serie.

/ Vi är just nu i stort behov av karaktärer som kan passa in i de scener som tilldrar sig i det fattiga och förslummade 1800-tals Stockholm [...]. Således söker vi inte några fotomodeller, utan starka karaktärer som kan ha slitna eller magra utseenden. Naturligt magra och spensliga barn är extra välkomna att höra av sig genom sina föräldrar. /

Slitage och filmdebut

Två nya texter i tidningen idag, varav det ena är min första filmrecension för VF!

I want to be a part of it

Vägen bort är lång,
längre bort än hem.
Dungen - Panda

Nu är det klart. Eller ja, saker kan fortfarande gå åt helvete. Det har livet lärt mig. Men biljetten till New York är nu i vilket fall beställd. 16 till 23 mars ska jag bevandra stadens gator. Redan börjat planera stort och smått för resan. Saker som den perfekta playlisten på iPod:en och exempelvis monetära dilemman är sånt som kommer snurra i huvudet några varv till.

Idag påbörjades slutspurten av praktiken. Så kändes det åtminstone. Tre veckor kvar. Hade tänkt resa upp till Umeå tämligen direkt efter sista dagen. Blir ju så tätt inpå USA-resan annars och det är många man vill hinna se först. De här sista tre veckorna är det två saker som har extra stor prio. Få ordning på reportaget till examensjobbet samt söka sommarvikariat. Det sistnämnda känns ganska jobbigt. Man måste vara öppen för att hamna lite vart som helst i Sverige, eftersom nog bara få tidningar (eller andra medier för den delen) tar emot nyutexaminerade journalister för att göra veteraners jobb. Det är den uppfattningen jag fått åtminstone.

Lite spännande är det å andra sidan att inte veta ett dugg om sin egen framtid, skol- och arbetsmässigt. Det har jag hela mitt liv hittills. Saker måste få förändras ibland.

16 februari 2007

15 februari 2007

Stand up comedy av den gamla skolan

Dagens nöjessidor toppades av min artikel om Adde Malmberg, Babben Larsson och Lennie Normans veteranståuppshow Gammal är äldst. Snackade med Malmberg inför artikeln, riktigt skönt intervjuoffer.

14 februari 2007

Mumsmeny!

Var idag och lunchade på den lokala restaurangen Ciao Ciao här ute på Våxnäs, där ju Värmlands Folkblads lokaler ligger. När jag synade dagens utbud i lunchmenyn var det svårt att inte klia sig i ögonen åt en väldigt underlig maträtt. Bland stroganoff och annan husmanskost så stod den där, ordagrannt:
  • Skitstora köttbullar med grejer i och gräddifierad tomatsås
Jag tog stroganoffen.

Kul kit!

Fick en släng av homograf- och homonymsjukan idag! Det vill säga en slags fili för ord som stavas och rent utav uttalas lika, men som har olika innebörd. En gång minns jag flera sånna där engelskspråkiga skriv- och talesätt, där homografer och homonymer utgjorde poängen. Exempel:
  • He's in denial [di:najl]. And I don't mean the river in Egypt.
  • Nice! And I don't mean the city of France.
Som ni märker funkar förstnämnda bäst i tal och den andra är effektivare i skrift. Nördigt värre, men det låter roligt spydigt. Minns inte fler nu dock, så droppa gärna en eller två rader om ni kommer på något!

Hjärtan av guld - och goretex

Alla hjärtans dag är ett stort jippo, men nu har åtminstone Hjärt- och lungfonden gett dagen lite värdighet genom att omvandla den till Alla barnhjärtans dag. Tanken är att uppmärksamma hjärtsjuka barn och samla in pengar till desamma. Mer om det går att läsa i min artikel från idag!

Therese, som är veckans nyhetschef, var nöjd och tyckte att den dessutom dängde skiten ur konkurrenten NWT:s artikel på samma tema. Skönt. Nice.

12 februari 2007

Decisions. Consequences.

I had seven faces.
Thought I knew which one to wear.
But I'm sick of spending these lonely nights,
training myself not to care.
Interpol - NYC

Under veckan ska jag försöka fatta ett beslut. Det är så att Wirtberg och Tobbe åker för att hälsa på Punger i USA under någon vecka i mitten av mars. Pungmo kommer tillfälligt åka ner till New York för ändamålet, så det blir storstadshäng som gäller. Nu har jag självfallet blivit så jäkla sugen att hänga på. Inte allt för dyrt heller, inte ens fyratusen dit och tillbaks. Sparar ungefär en tusenlapp på att strunta i SAS och flyga nån timme extra, plus mellanlandning, med nåt brittiskt bolag istället.

Vore onekligen en skön avslutning på praktiken. Ska bara försöka få ihop det ekonomiskt så ska det nog kunna bli åka av.

Ikväll blir det nog Parfymen hos Tobbe, fan vad fint det ska bli att äntligen få se den.

11 februari 2007

Snöblindhet

Hole. Vinterutsikt över Busjön. Nysnö och dimma, varje vinterfantasts vita dröm. Man känner för att springa rakt in i molnen.

10 februari 2007

Sawing off the pavement, repenting their past lives

Två riksnyheter om Hagfors!? Så här mycket har inte hänt där sen det var danskt. Om det nu någonsin varit det.
- Sms från Hannes.

Underligt hur det alltid ska vräka ner från himlen varje gång jag reser någonstans. Men vackert. Och avslappnande. Tvingas vid flera tillfällen ner till minimala hastigheter när jag inte ser längre än fem meter av vägen framför mig. Finns inte mycket annat att göra då än att luta sig tillbaka och höja volymen på stereon.

Under torsdag och fredag har jag agerat lokalreporter i norra Värmland. Var ganska bra tillfälle att åka dit när det är Swedish Rally och allt. Inte för att motorsport rör mig i ryggen alls, men då kanske det behövs en extra hand. Även om jag mest var rädd för att stå i vägen. VF:s norra lokalredaktion ligger ju i Hagfors, händelsernas centrum vid den här tiden på året.

Men lokalredaktionen täcker upp ett gigantiskt område. Sunne och Torsby i väst, Munkfors i söder, Sysslebäck (eller rent utav Långflon) i norr... På första dagen fick jag åka med Thony på några uppdrag i Sunne. Han är en av tre reportrar som jobbar i Hagfors. Förbannat rolig människa. Var väldigt givande att diskutera journalistik med honom under timmarna vi var bilburna den dagen. Fick dessutom göra en av de två texterna som vi kom iväg för att fixa.

Under fredagen var jag kvar i Hagfors hela dagen, men under rallyt händer det ju en hel del. Eller ja, åtminstone mer än vanligt. Skrev en notis om en vält laxlastbil, en artikel om apoteket i Ekshärad och fotade en motorsågsskulptör. Fotot är det enda som jag ännu inte vet om de ska använda sig av, så jag slänger in det här nere. Senare under dagen tänkte jag unna mig en festlunch som avslutning på en flängig vecka, bara för att upptäcka att pizzeriorna i stan höjt sina priser inför rallyt. Fortfarande billigt för alla entusiastiska norrmän antar jag, men 90 spänn för ett flôtlôck känns inte rätt.


Klockan 04:30 imorse ringde broder Daniel. Han hade kommit ifrån folket han festade med i Hagfors och vandrat runt planlöst i någon timme. Eftersom jag däckat av trötthet redan vid 23:00 nån gång var jag åtminstone "jobbmorgonpigg", så jag slängde mig i bilen och körde för att plocka upp honom. Tog väl lite mer än en timme. Efter det sov jag till elva ungefär. Missade alltså det stora bilkaoset som blir här utanför varje år, när de ska köra sträckan strax bredvid vår gård. Alltid en väldigt bisarr syn. På sommaren kan man vänta en halv dag utan att ett fordon åker förbi. Nåja, inte riktigt, but still.

Ikväll är det festligheter på gång. Vet inte om jag orkar gå ut på obygdsdisco och trängas med skrålande britter till Grease-medleyn och Country Roads. Samtidigt är jag så sjukt festsugen. Frågan är väl hur sugen.

Till slut lite spontana reaktioner på händelser runt omkring mig:
  • Anna Nicole Smith. Vilket tragiskt livsöde. Snart i en Hollywood-film nära dig.
  • Werner Herzog! Båda hans DVD-boxar (den med egna rullar och den med Klaus Kinski-samarbetena) finns för ungefär 200 spänn styck på Play.com (fri frakt dessutom). Hett tips. Mina står här bredvid mig, redo att genomsynas.
  • Kokosyoghurt! Milko har börjat sälja det tillfälligt igen. Minns att de hade det i typ ett halvår när jag var 7-10 år gammal. Köpte på mig fyra enliterspaket igår.
  • Säkert (eller Säkert! som det verkar stavas)! Fan vilken underbar skiva. Mysiga melodier och starka texter. En präktig tronarve till Vapnet. Östersund gör helt klart bästa svenskspråkiga popen för tillfället.

9 februari 2007

Bensin, vägbyggen och rallybilar

Två artiklar på två dagar att komma med denna gång.
Under rallyhelgen jobbar jag på VF:s lokalredaktion i Hagfors. Åkte upp i onsdags och har redan märkt stora skillnader, framför allt i avstånden man får åka för jobben. En mer utförlig sammanfattning av det underliga liv som är Swedish Rally kommer under kvälningen, eller imorrn bitti.

7 februari 2007

De tävlar om USA-turné

Dagens tillskott till tidningen är en artikel om musiktävlingen Emergenza. I texten har jag lagt fokus på värmländska representanter och då främst metalbandet Cause of Death.

6 februari 2007

Fan för saker som går åt helvete

Flesh is heretic.
My body is a witch.
I am burning it.
The Sound of Animals Fighting - The Heretic

Det är en tid då saker omkring mig tenderar att gå fel. Eller åtminstone en tid då jag hela tiden går i tankarna att de ska göra det.

Min iPod har gått sönder - igen. Eller ja, det är ju den tredje i ordningen eftersom felen som uppstått aldrig har gått att laga. Hårddiskkraschar. Samma fel nu som på de två första. Tydligen det vanligaste felet på just den modellen, men ett procentuellt sett litet problem enligt servicebutiken Office, eftersom så många miljoner enheter säljs över hela världen. Chansen att en enskild person ska råka ut för det tre gånger på rad är med andra ord nästan obefintlig i teorin. Uppenbarligen kände de inte till min otroliga brist på tur och liknande attribut. Att jag dessutom hamnat strax utanför (de omänskligt korta) garantigränserna två gånger är ju bara rent taskigt av ödet/gud/jultomten/whoever.

Den här gången kunde jag inte ens få den utbytt gratis, Apple har tydligen bara tre månaders garanti på utbytta enheter. Känner inte för att betala en tusenlapp i serviceavgift igen bara för att få en likadan, gammal modell som går sönder nån gång i juni. Samtidigt så blir jag frustrerad över att inte kunna lyssna på musik. Fan. Ska snacka med konsumentombudsmannen, få se vad han säger.

Många förstår nog inte problemet (bortsett det monetära) med en trasig iPod. Man måste nästan vara en ägare själv för att förstå att man snabbt skaffar sig ett beroende till spelaren. Den hänger med överallt, ger dig alltid musiken du suktar efter. Nu finner man sig ofta i obehagligt tysta situationer. Hur gärna hade jag inte velat gå ut och promenera i snövädret idag med en perfekt spellista ringande genom mitt kranium. Njut av oljudet allihop, när ni dör är det tyst hela tiden.

Fler saker går bara allmänt segt just nu. Ett annat frustrerande scenario utspelade sig på parkeringshuset Duvan i lördags, när jag skulle till Tobbes kontor. Alla parkeringsplan var fullsatta utom det översta. Plan fem. Kontoret ligger på plan tre. Efter mycket snirklande, backande, varvande lyckades jag till slut klämma in bilskrället mellan två andra metallmonster. Jag gick till parkeringsautomaten bara för att upptäcka en kö värdig invigningen av ett IKEA-komplex. Jag vill påminna om att min iPod redan var trasig vid det här tillfället, så kötiden ägnades åt att stirra ut i tomma intet. Vilket den grå betongen fick representera i det här fallet. Äntligen framme vid automaten. Lyfter kortet, ser en vit lapp. "Kortbetalning ur funktion, var vänlig använd automaten på plan fyra". Mina armar faller längs kroppen och jag suckar stort innan jag med tunga steg går ner för trappan och tänker en ramsa av profana ord. Och visst är det så, där återfanns en minst lika lång kö. Hade vid det laget nästan räknat med att få p-böter innan jag hann tillbaka till bilen.

Nåväl, allmän irritation från min sida för tillfället, men har jag verkligen krävt så mycket av livet att det måste enervera mig som hämnd?

Headline galore!

Veckans första två dagar har bjudit på lika många klockrena rubriker.

Metro, måndagen den 5 februari: Stellan Skarsgård har blivit intervjuad för nöjessidorna, där han pratar om samarbetet med både Milos Forman och Natalie Portman i den nya storfilmen Goya's Ghost.

Rubrik? Skarsgård pratar Goya.

Värmlands Folkblad, tisdagen den 6 februari: Vid en seminariedag i Årjäng föreläser Bertha Ragnarsdottir för 300 anställde inom äldreomsorgen, hur man ska ta hand om dementa patienter.

Rubrik? En demensdag att minnas.

5 februari 2007

Punktat eller punkterat?

Har varit ganska tyst av mig kring mitt leverne här nere i Karlstad. Flesta blogginläggen nu är som bekant länkar till mina VF-artiklar. Men annat kommer, det kan jag lova! Här kommer så länge tre roliga snabbplock:
  • Marit Kapla, som jag intervjuade och skrev om i VF för snart en och en halv vecka sedan, har nu gått från programkoordinator till att bli festivalchef för Göteborgs filmfestival! Grattis och lycka till.
  • Jonas Bergergård och Jonas Holmström (i flera sammanhang även kallade Dubbeljonas), även de intervjuade och skrivna om av mig för cirka två veckor sedan, vann kortilmspriset på en miljon kronor under Göteborgs filmfestival! Tävlingen var en av de större samtalsämnena även i intervjun. Grattis och lycka till.
  • P3 Live spelar ikväll upp Band of Horses spelning från Emmabodafestivalen i somras! Förhandssnuttarna som rullat på radion under dagen låter lovande. 21:30 i P3 är det alltså som gäller.

Barnbok mot vargen

Idag har jag med en artikel om Rose Marie Enquist. Hon har skrivit en barnbok, kallad Parkvargen, som samtidigt är ett inlägg i vargdebatten. Första egentliga "åsiktsprövningen" jag råkat ut för på tidningen, för hon och jag har helt klart inte samma syn på saken. Blev halvsvårt både under telefonintervjun och när jag skrev texten. Menmen, saklighet är lag för journalisten, så döm själva.

2 februari 2007

Euroboy, nysvenskt och kravallopera!

I dagens tidningsskörd kunde jag bistå med två artiklar och en mindre grej som nog kan klassas som notis. Med ovanligt långa rubriker dock.

1 februari 2007

Överlevare med humorn i behåll

Idag hade jag med en artikel om Sioma Zubicky i tidningen. Kollakolla!